facebook

Дитсадки зачинено: яка доля працівників дошкільної освіти

Дитсадки зачинено: яка доля працівників дошкільної освіти

Інформує Всеосвіта.

Працівники закладів дошкільної освіти все частіше зауважують, що їм не дозволяють працювати дистанційно, відправляють у відпустки за власний рахунок, оголошують простій, призупиняють дію трудового договору.

Усі школи України через загрозу ракетного терору росією до кінця тижня переведено на дистанційний формат навчання. А щодо роботи закладів дошкільної освіти, то МОН переклало прийняття рішення на керівників ОВА на місцях.

Зокрема, дитячі садочки в Києві будуть закриті до 14 жовтня.

Про це заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник.

Прийнято рішення, щоб заклади освіти, дошкільні навчальні заклади перейшли на дистанційку. Учні до кінця тижня будуть навчатися віддалено. Дитячі садочки будуть закриті, — сказав Поворозник.

Проте освітянам і обслуговуючому персоналу закладів дошкільної освіти керівництво може оголосити простій.

Про це пояснюється у листі МОН України «Щодо організації діяльності закладів дошкільної освіти та захисту законних прав працівників», який має рекомендаційний характер.

Якщо працівники закладу дошкільної освіти не можуть виконувати роботу дистанційно, можна оголосити простій. Місце перебування працівника під час цілоденного простою визначається розпорядженням (наказом) роботодавця, і може бути визначено на робочому місці відповідно до встановленого у закладі режиму робіт, при цьому працівники не повинні виконувати свої посадові обов’язки, — йдеться у документі.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Міносвіти в листі пояснює, що призупинити дію трудових договорів із такими працівниками — це найостаннє, що може зробити роботодавець.

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройню агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором, — зауважують фахівці МОН.

У Міносвіті наголошують, що цю норму можна застосовувати, якщо одночасно і працівник, і роботодавець не можуть виконувати обов’язки. Ці дві умови мають виконуватися одночасно.

Призупинення дії трудового договору не спричиняє припинення трудових відносин.

Відшкодування зарплати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору Верховна Рада в повному обсязі поклала на державу, що здійснює збройну агресію проти України (ч. 4 ст. 13 Закону №2136), — йдеться у листі МОН.

Отже, як наголошує Міносвіти, попри переведення усіх закладів освіти на дистанційку через російську агресію та ракетний терор, роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації прав працівників, збереження кількості закладів і працівників в них.

Нагадаємо, через переведення усіх без винятку здобувачів освіти на віддалену форму навчання деякі освітяни задаються питанням, чи мають вони продовжувати дистанційний урок, коли пролунали сирени сповіщення повітряної тривоги. «Всеосвіта» підготувала детальний алгоритм дій для вчителів щодо віддалених уроків під час оголошення повітряної тривоги.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Джерело.


Повернутись вверх