facebook

Як говорити з учнями про небезпеку ракетного чи ядерного удару

Як говорити з учнями про небезпеку ракетного чи ядерного удару

Інформує Всеосвіта.

Пояснюючи небезпеку під час війни, із дітьми говорити потрібно так, щоб поставити крапку у переживаннях і перемкнути їх на життя.

Українські діти надто швидко стали дорослими після 24 лютого, коли на власні очі стали свідками чи відчули на собі всю небезпеку, яку принесла росія під час повномасштабного вторгнення.

Цю війну росія однозначно програла завдяки силі й опору ЗСУ, військовій допомозі країн світу та згуртованості української нації. Проте треба розуміти, що остаточно Україна здобуде перемогу, коли звільнить усі українські території від російських загарбників і коли останній кремлівський окупант поїде в поліетиленовому мішку на зустіч із власною ріднею.

росія й надалі намагатиметься шантажувати Україну ракетними ударами чи погрожувати ядерним тероризмом українцям і світу вцілому.

Тому психологи підготували поради вчителям і батькам, як говорити з дітьми про загрозу ракетного чи ядерного удару.

Про це йдеться на сторінці «Дитячий психолог».

Як зазначила спеціаліст Вікторія Горбунова, загалом не варто готувати ані дітей, ані себе до найгіршого. Такі думки лише розганяють тривогу та страх, а життя перетворюється на очікування ворожого удару.

Інша справа, коли дитина сама цікавиться почутим від когось, що таке ядерна чи ракетна небезпека. Проте якщо дитина маленька, то не треба піднімати цю тему взагалі.
Рекомендації, як говорити з дітьми про ракетну / ядерну небезпеку:

  • якщо дитина цікавиться і ставить запитання про небезпеку, потрібно сказати, що ви маєте чіткий план дій;
  • якщо дитина доросла, можна розказати про типи ракетної чи ядерної зброї та наслідки, які матиме росія у разі застосування зброї. Потрібно дати реальну картину ситуації, підкресливши все ж малоймовірність реалізації ядерного удару;
  • загалом із дітьми треба говорити і пояснювати так, щоб поставити крапку у переживаннях і перемкнути їх на життя.

Поділіться планом, якщо дитина запитує, так, щоб у неї не лишилося сумнівів, що ви знаєте, що робити в разі ракетної чи ядерної небезпеки, — зазначають фахівці.

Як відомо, якщо на момент ядерного вибуху дитина перебувала в школі чи садочку, вона має залишатись там в укритті з рештою дітей. Скажена країна-терорист росія все частіше бряцає ядерними боєголовками, погрожуючи Україні та всьому людству. Спеціалісти підготували алгоритм дій для вчителів і батьків на випадок, якщо дитина під час ядерного вибуху перебуває в закладі освіти.

Чтайте також:  У кого перевага? Як директори мають розподіляти робочі години учителів/вихователів у спірних випадках

Нагадаємо, на восьмому місяці повномасштабної війни деякі українці досі розслаблені та неусвідомлюють небезпеку: дорослі відправляють дітей чи самі відводять їх до шкіл чи садочків під час ракетної загрози. «Всеосвіта», аби допомогти вчителям і вихователям подолати байдужість дорослих, підготувала абетку для батьків із поясненнями, що нехтування правилами безпеки під час війни призводить до безглуздих втрат.
У вогні перетоплюється залізо на сталь, у боротьбі перетворюється народ на націю (с). Євген Коновалець

Джерело.


Повернутись вверх