facebook

Дистанційка: хто визначає робоче місце педагога

Дистанційка: хто визначає робоче місце педагога

Інформує Всеосвіта.

Незважаючи на ракетний російський терор і запровадження віддаленого формату навчання, деякі керівники шкіл примушують освітян проводити уроки виключно з закладів освіти.

Після масштабних ракетних обстрілів російською армією для збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу Міністерство освіти і науки України надіслало лист до органів управління освітою та закладів освіти №1/11870-22 від 10 жовтня 2022 року, в якому рекомендувало прийняти рішення про навчання у закладах освіти у дистанційному форматі до 14 жовтня 2022 року.

Але майже одразу освітяни почали скаржитися, що керівники шкіл, а десь й управління освіти примушують педагогів приходити до закладів освіти й проводити звідти уроки та заняття. І не дозволяють здійснювати навчання з дому чи іншого зручного місця для педагога. Аргументуючи це начебто контролем за освітнім процесом.

Про це повідомляє Служба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Служба освітнього омбудсмена вже декілька разів надавала роз’яснення, що педагогічні працівники під час запровадження дистанційної роботи мають право самостійно визначати своє робоче місце. Таке роз’яснення надавало й Міністерство освіти і науки України, але все одно незаконний примус продовжується, — зауважує омбудсмен.

Він нагадує, що запровадження дистанційного навчання чи організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання передбачає віддаленість учнів і педагогів та віддалене виконання освітянами своєї роботи.

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Організація дистанційного навчання та дистанційної роботи
Якщо виникають причини (збройна агресія, надзвичайні ситуації, пандемія тощо) чи відповідне рішення приймають військові адміністрації, роботодавець (тобто керівник закладу освіти) зобов’язаний видати наказ про запровадження:

дистанційного навчання організацію освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання;

дистанційну роботу тих працівників, які можуть здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно.

Здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно мають змогу вчителі та викладачі.

Контроль за виконанням дистанційної роботи
Керівник закладу освіти та його заступники можуть здійснювати контроль за виконанням освітніх програм дистанційно. Це дозволяють зробити й електронні освітні платформи та онлайн сервіси.

У крайньому разі в закладі освіти можуть вести дистанційний розклад у будь-якому форматі й педагог може давати посилання, логін і пароль входу на кожен урок чи заняття.

Отже, у разі запровадження дистанційної роботи освітянин самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

Нагадаємо, через переведення усіх без винятку здобувачів освіти на віддалену форму навчання деякі освітяни задаються питанням, чи мають вони продовжувати дистанційний урок, коли пролунали сирени сповіщення повітряної тривоги. «Всеосвіта» підготувала детальне аргументоване пояснення, як проводяться дистанційні уроки під час оголошення повітряної тривоги.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

 

Джерело.


Повернутись вверх