facebook

За яких обставин вчителів і медиків каратимуть за колабораційну діяльність: пояснення СБУ

За яких обставин вчителів і медиків каратимуть за колабораційну діяльність: пояснення СБУ

Зокрема, якщо медик або вчитель обіймуть посаду у псевдоорганах окупантів та впроваджуватимуть окупаційні стандарти держави-агресора.

У Службі безпеки України пояснили, за яких обставин вчителям і медикам може загрожувати покарання за колабораційну діяльність на окупованих російськими загарбниками територіях України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речник СБУ Артем Дехтяренко розповів під час онлайн-брифінгу.

Зокрема, у речника запитали, чи виявлені факти того, що серед вчителів на окупованих територіях є колаборанти, які продовжують навчати дітей, і чи є факти затримання і відкриття кримінальних проваджень стосовно таких вчителів відповідно до статті 111-1 Кримінального кодексу України. Крім того, у нього запитали, чи є такі випадки, що вчителів-колаборантів засуджено до позбавлення волі на строк до 3 років або виконання громадських робіт строком до 2 років.

Дехтяренко сказав, що це актуальне запитання, яке стало ще важливішим після успішного контрнаступу українських сил безпеки і оборони на Харківщині.

“Наразі відповідні зміни до законодавства знаходяться на розгляді у Верховній Раді. Маються на увазі норми, які будуть визначати рівень відповідальності людей, які вимушено залишилися на тимчасово окупованих територіях і працюють у сфері життєзабезпечення. Це стосується співробітників педагогічної сфери, медиків, людей, які працюють у комунальних підприємствах тощо”, – сказав Дехтяренко.

Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Він додав, що кожен із таких випадків буде вивчатися окремо. “Зрозуміло, що певні сфери життєдіяльності знаходяться під охороною міжнародного законодавства. Тобто умовно, медик, який виконує свою клятву Гіппократа і рятує життя людей, звільнений від кримінальної відповідальності, оскільки в його діях немає ознак колабораціонізму чи державної зради. Разом із тим, якщо ця людина погодилася обійняти керівну посаду у псевдооргані охорони здоров’я, тоді ми будемо вживати відповідних заходів”, – сказав Дехтяренко.

Щодо вчителів він зауважив, що покарання за колабораційну діяльність може їм загрожувати у разі впровадження в українських закладах освіти російських освітніх стандартів. “Що стосується працівників освітньої сфери, їм потрібно бути більш пильними, тому що в рамках чинного законодавства, зокрема, у статті 111, примітка 1 “колабораційна діяльність” сказано, що якщо співробітник сфери освіти буде впроваджувати освітні стандарти держави-агресора в українських закладах освіти або сприятиме установленню окупаційної влади на цьому тимчасово окупованому регіоні, то відповідно він відповідатиме за законом”, – наголосив Дехтяренко.
Покарання за колабораційну діяльність в Україні
За даними Національної поліції, з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну було відкрито понад 1 тис. 400 кримінальних проваджень щодо заняття колабораційною діяльністю.

У рамках цих кримінальних проваджень 235 особам повідомлено про підозру, 138 обвинувальних актів вже передані до суду.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Як повідомляв УНІАН, 3 березня 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність) (№5144).

Зокрема, йдеться про покарання за публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, а також за проведення заходів політичного характеру або здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором чи його окупаційною адміністрацією.

Джерело.


Повернутись вверх