facebook

Як допомогти дитині адаптуватись до школи після літніх канікул – поради батькам

Як допомогти дитині адаптуватись до школи після літніх канікул – поради батькам

В Україні розпочався новий навчальний рік. Десятки тисяч дівчат і хлопців повернулись до школи.

Усі ми знаємо, що братися до навчання після літніх канікул неймовірно важко. І цьогоріч ситуація набагато ускладнилася через широкомасштабну війну. Чимало дітей перебувають у постійному хвилюванні за матусь і татусів, які захищають Україну на передовій. Хтось перебуває під постійними обстрілами, хтось змінив навчальний заклад у межах України, а хтось виїхав за кордон і здобуватиме знання в новому колективі чужою мовою. І діти, і їхні батьки перебувають в стані майже постійного стресу.

Багато батьків вже за ці перші дні навчання помітили, що стрес позначається, зокрема, і на навчальних навичках, здібностях і можливостях дітей.

Сімейна та дитяча психологиня Світлана Ройз радить із розумінням і терпінням ставитися до можливих труднощів, які виникають у дітей під час навчання. Якщо батьки бачать, що в їхніх сина чи доньки знижується концентрація уваги, з’являється відстороненість, погіршується пам’ять тощо, треба пам’ятати, що це — нормально в теперішніх умовах. Головне — пояснити дітям, що вони — не невдахи, а ці явища — тимчасові.

За рекомендаціями Світлани Ройз Міністерство охорони здоров’я підготувало поради, які підкажуть батькам, як зменшити стрес і найкраще залучити дитину до повноцінного навчального процесу після тривалої перерви.

Тож МОН виділило низку складнощів, які можуть виникнути під час адаптації до школи, та порадило, що робити, аби запобігти негативним наслідкам. Це, зокрема:

Повільне згадування матеріалу
До звичного «літнього відкату» приєднався стрес, викликаний «зламаним» процесом навчання через війну. Тому цього року знадобиться більше часу на повторення матеріалу. Проте не варто прискорювати цей процес, все поступово пригадається.

«Кульгання» орфографії
Діти (і дорослі), які пережили досвід травматизації, можуть «забувати» на деякий час правила орфографії. Зі стабілізацію й заспокоєнням вони пригадаються. Допоможуть ігри зі словами, кросворди.

Складнощі з довгостроковою пам’яттю
Коли людина переживає стрес, їй складніше щось запам’ятовувати, особливо довгостроково. Починайте з маленьких обсягів інформації.

Проблеми з концентрацією
Діти під час навчання можуть крутити щось в руках, гойдатися на стільці — це не відволікання, а спосіб «відгальмувати» зайві сигнали — і саме так багато дітей концентруються. Не забороняйте це робити, навпаки — спробуйте додати такі рухи в навчальний процес.

Тотальна екранізація
Багато дітей за цей час звикли тримати гаджети в руках — це для них символ керованості, контрольованості. Щоб відвикання було поступовим, можна, наприклад, включати додатки в телефонах у процес навчання.

Запит на практичне й конкретне
Травматичний досвід ускладнює сприйняття абстрактних понять, тому зараз потрібна наочність, конкретні й зрозумілі знання та дії. Діти, особливо старші, можуть більше перейматися практичністю й необхідністю знань, які їм пропонують.

Втома від адаптації
Пристосування до нових, незнайомих обставин та людей виснажує. Дитина може бути більш дратівлива, швидше втомлюватися.

Зниження самооцінки
Коли людина проживає складний досвід чи стрес, змінюється її самооцінка. Зараз діти часто живуть в режимі очікування невдачі, їм потрібен досвід перемог і підтримка. Давайте маленькі завдання зі швидким результатом, відзначайте перемоги. На одне критичне зауваження має бути не менше ніж три схвальні реакції.

Також психологиня нагадала, що важливо:

Сформувати шкільний режим
Нагадайте дитині про важливість навчання й цінність нових знань. Важливо передбачити час не лише на навчання й виконання домашніх завдань, але й на прогулянку, ігри та відпочинок після занять.

Познайомитись із новим колективом
Тільки після того, як дитина відчує безпеку в колективі, вона здатна приступити до ефективного навчання. Тому першокласникам, а також тим, хто йде до нової школи, у новий клас, дайте час познайомитися з новими однокласниками. Якщо дитина сумує за колишніми друзями, які пішли в школу в іншому місті, організуйте дзвінок чи відеозустріч, щоб діти могли поспілкуватися й розповісти одне одному про свої нові школи та друзів.

Підготувати робоче місце
Позначте в помешканні робочу зону. Нехай це буде частина столу або лише поличка зі шкільним приладдям — процес упорядкування організовує, налаштовує, а «перехід» в інший простір допомагає налаштуватися на роботу. Важливо, щоб ноги під час сидіння спиралися на підлогу або підставку. Важливо, щоб у полі зору учня було якнайменше предметів, що відволікають, іграшок.

Познайомитись із правилами
У випадку, якщо діти навчатимуться незнайомою мовою, важливо познайомитись із правилами школи: що можна робити, чого — ні. Варто поговорити з дитиною про традиції й особливості місцевості, в якій ви тепер проживаєте. Обговоріть меню: у деяких країнах існують строгі правила щодо шкільного харчування, яких слід дотримуватися. Разом із дитиною продумайте ідеї сніданків та перекусів до школи. З першачками можна вдома пограти у ланч: діставати їжу з ланч-боксу, користуватися серветками.

Підготувати маленькі сувеніри
Підготуйте маленькі дрібнички, які вкладатимете впродовж першого тижня або місяця в шкільний рюкзак дитини: маленькі листівки або записки, м’який брелок, який можна стискати в руці, браслетик (можна такий, як у мами чи тата), ручку з блискітками, кишенькову дзиґу — такі дрібнички нагадають про вашу турботу та допоможуть зняти напругу.

Обговорити питання безпеки та перевірити маршрут до школи і сховища
Кілька разів пройдіться дорогою до школи та проговоріть із дитиною, як діяти, якщо дорогою дитина почує сигнал повітряної тривоги. З малюками можна намалювати або надрукувати карту маршруту до школи. Скажіть дітям не виходити зі школи, не попередивши вчителя та батьків. Також обов’язково нагадайте, що не можна нічого чіпати на вулиці, підіймати з землі предмети, залазити на дерева.

Джерело.


Повернутись вверх