facebook

Дистанційне навчання впливає на якість знань

Дистанційне навчання впливає на якість знань

Інформує Всеосвіта.

Навчання українських дітей онлайн через російську агресію суттєво знизило або звело нанівець «живе» спілкування вчителя зі школярами.

У селах майже вдвічі менше учнів мають доступ до дистанційного навчання, ніж у містах.

Про це свідчать результати опитування педагогів, учнів та їхніх батьків, проведеного Державною службою якості освіти.

Лише 31% учителів у селах і 56% у містах зазначили, що всі учні початкової школи були охоплені дистанційним навчанням. У базовій і старшій школі показники майже не відрізняються: 33% у селах і 60% у містах.

Дослідження показало, що освітній процес в умовах дистанційного навчання недостатньо гнучкий та обмежений у видах діяльності.

Від 7% до 16% педагогів вказали, що учні самостійно опановували навчальний матеріал, частіше про це зазначали у селах, особливо у початковій школі. Щодня або кілька разів на тиждень 55% вчителів у селах і 47% у містах розміщували на спеціальному вебсервісі матеріали для самостійного опрацювання учнями базової та старшої школи.

На запитання «Що би ви хотіли змінити в організації дистанційного навчання у своїй школі?» учні відповідали, що їм не вистачає:

  • пояснень від учителів замість самостійного опрацювання;
  • презентацій навчального матеріалу, щоб краще зрозуміти тему уроку;
  • часу пояснення нових тем.

Серед причин, чому діти не могли навчатися, батьки найчастіше вказували на хворобу, відсутність інтернету або слабке його з’єднання.

У початковій школі 29% батьків зазначили, що діти не вчилися, бо самостійно не могли підключитися до онлайн-платформ, 20% — перебували у бабусі/дідуся, де немає відповідних умов для навчання, а 13% — бо не вміють вчитися самостійно.

Нагадаємо, рівень сформованості читацької та математичної компетентностей в учнів 4-х класів знизився за три останні роки. Це пов’язують із епідемологічною ситуацію через COVID і повномасштабною війною, яку веде проти України росія.

Джерело.


Повернутись вверх