facebook

Корисні фізкультхвилинки для покращення мозкової діяльності

Корисні фізкультхвилинки для покращення мозкової діяльності


Кілька корисних вправ, які підвищать концентрацію та допоможуть учням підтримувати активність під час карантину.
Про позитивний вплив фізичного навантаження на наші когнітивні функції написано чимало. Утім, чи знали ви, що фізичне навантаження впливає на здатність до навчання одночасно у трьох напрямках?

  • Підготовка до навчального процесу: природне підвищення показників таких нейротрансмітерів мозку як дофамін, серотонін, норепінефрин. Вони відповідають за увагу, концентрацію, вмотивованість, зниження гіперактивності та хороший настрій.
  • Ефективна взаємодія нейронних клітин мозку: виділення білку BDNF, що концентрується у гіпокампусі та сприяє «підготовці» нейронів до взаємозв’язку з іншими. А оскільки процес запам’ятовування нової інформації базується на побудові «містків» між нейронами, тож що швидше це відбудеться, то краще.
  • Пришвидшення процесу народження нових нервових клітин, що допомагає нам ефективніше розв’язувати складні задачі та вчитися новому.

Дослідження демонструють позитивний вплив поєднання кардіотренувань, вправ на складну моторику та дихальних практик на наші когнітивні здібності. І всі ці вправи можна роботи де завгодно: хоч у школі, хоч дома!
Прості кардіовправи

Зауважте: кардіотренування є вкрай важливими для нашого організму. Вони допомагають підвищити загальну витривалість та запобігти серцево-судинним захворюванням. 

Більшість запропонованих кардіовправ орієнтовані на школярів, які входять в основну медичну групу на заняттях із фізкультури. На виконання кожної вправи відводиться 1-2 хвилини, а анімації допоможуть робити все правильно.

«Біг стоячи»

Проста вправа, яка може стати «розігрівом» перед іншими, більш серйозними кардіонавантаженнями. Якщо використовувати вправу саме з цією метою, то варто починати з кроку на місці, поступово переходячи на біг.

«Приємний стусан»

Ця вправа – протилежність першої: ступні потрібно відводити назад, торкаючися п’ятами сідниць. Вправа не тільки дає щадне навантаження на м’язову систему, а й тренує серце.

«Супергерої»

Візьміть у кожну руку по гантелі (якщо їх немає – підійдуть книжки). Переконайтеся, що спина рівна, а вага тримається на рівні плечей. Правильне виконання вправи допоможе розвинути м’язи рук, плечей та спини.

«Великі пальчики ніг»

Для виконання цієї вправи покладіть біля ніг невеликий предмет, наприклад, книжку. Підстрибуючи на місці, торкайтеся книжки великими пальчиками то правої, то лівої ноги. Ця вправа допоможе розвинути комплекс м’язів: рук, ніг та спини.

«Кумедний краб»

Ця вправа – чудовий варіант для відпрацьовування бічних м’язів тулуба, які ми рідко задіюємо у повсякденному житті. Рух «кумедний краб» не тільки корисний для серця, а й спрямований на опрацювання м’язів стегон.

«Уявна скакалка»

Стрибки на скакалці неймовірно корисні, адже вони допозволяють задіяти практично всі групи м’язів. Під час заняття напружуються м’язи живота, ніг і рук, тому стрибки можна використати у якості швидкого тренуванням усього тіла. Особливо якщо виконувати вправу хоча б протягом 1-2 хвилин.
Вправи для розвитку моторики та координації
Вправи на розвиток моторики комплексно впливають на когнітивні здібності школярів.

Зауважте: правильне виконання вправ для розвитку координації рухів позитивно впливає на функціональну діяльність центральної нервової системи та процеси обміну речовин.

«Чапля»

Найпростіша вправа на координацію: стати прямо, перенести вагу тіла на одну ногу, а іншу підняти так, щоб між ногами був кут у 90 градусів. Потрібно залишатись у такому положенні близько 20 секунд, а згодом повторити вправу з іншою ногою. Якщо вправа дається складно, можна триматися за стіл.

«Круть-верть»

Повторіть попередню вправу, але трохи ускладнивши завдання: повільно повертайте голову вправо-вліво.

«Джедаї»

Вправа для справжніх джедаїв – майстрів координації! Станьте як хлопець на фото та спробуйте простояти так 20 секунд. Згодом повторіть вправу з іншою ногою. Вправа «Джедаї» дозволяє напружити м’язи всього тіла та чудово розвиває координацію.

«Корисна похвала»

Відома вправа на координацію: однією рукою гладимо живіт круговими рухами, а іншою – легенько стукаємо себе по голові. Найголовніше – концентруватися на кругових руках, адже це складніше. Спочатку, щоб звикнути, вправу варто виконувати повільно.


Практика дихання для дітей
Різноманітні дихальні практики є вкрай дієвими для підвищення концентрації учнів.

Зауважте: дихальні практики можна використовувати як додаткову вправу наприкінці фізкультхвилинки, щоб заспокоїтися та швидко налаштуватися на роботу. Але також їх можна застосовувати просто протягом уроку, щоб підвищити учнівську увагу і концентрацію.

Потрібно обвести пальцем однієї руки долоню по контуру (як на анімації нижче). Рухаємося до верхівки пальця – робимо вдих, унизу – видих. Під час цієї вправи можна легко концентруватися на власному диханні,  що допоможе заспокоїтися.

Дослідження по всьому світу доводять, що кардіо-тренування, вправи на моторику та практики дихання позитивно впливають на вирішення людьми когнітивних задач, покращуючи результати. Спробуйте періодично заохочувати учнів виконувати вищенаведені вправи, наприклад, перед тестовим завданням. Запропонована фізкультхвилинка займає не більше 15 хвилин уроку, зате її вплив на подальшу учнівську роботу важко переоцінити!

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Джерело.


Повернутись вверх