facebook

Як зберегти місце в школі без фізичної присутності у ній

Як зберегти місце в школі без фізичної присутності у ній

Інформує Всеосвіта.

Українські діти, які тимчасово навчаються за кордоном, мають альтернативи.
Через повномасштабну війну, яку веде країна-терорист росія, багато дітей виїхали з України за кордон. Наближення нового навчального року створює проблеми: можливість навчатися в іноземній школі чи збереження місця в українській.

Про дві альтернативи, як зберегти своє місце в українській школі без фізичної присутності у ній, розповів експерт напряму «Освіта» Українського інституту майбутнього Микола Скіба.

Перший варіант: онлайн-навчання.

Тобто в теорії діти можуть навчатися фізично в школі за новим місцем проживання і дистанційно в українському закладі освіти. Однак засвоювати дві навчальні програми — це велике навантаження на дитину, і до того ж час уроків збігатиметься.

Другий варіант: перехід на екстернат чи сімейну форму здобуття освіти.

Екстернат — це форма навчання, коли школярі самостійно засвоюють програму, а сімейна форма — батьки навчають власних дітей. Така альтернатива буде суто юридичною формальністю, адже діти все ж навчатимуться за місцем проживання. Водночас це допоможе не втратити своє місце в українській школі.

Щодо ситуації, яка склалася для українських школярів, у законі «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що «результати навчання учня, здобуті ним шляхом формальної освіти в інших суб’єктів освітньої діяльності, не вимагають окремого визнання закладом освіти».

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Тобто школяр може закінчити, наприклад, п’ятий клас у Берліні, і теоретично без жодних перешкод перевестися в шостий клас у Києві.

Нагадаємо, у соцмережах батьки скаржаться, що адміністрації шкіл в Україні погрожують відрахуванням учням, які виїхали за кордон під час повномасштабного вторгнення російської армії.

Згідно з наказом Міносвіти №367 від 2018 року про порядок зарахування та відрахування учнів до державних та комунальних закладів загальної середньої освіти, просто так за вимушені прогули учня відрахувати зі школи не можна. Тим паче, попри бажання батьків такого учня (потрібно писати заяву про переведення).

Джерело.


Повернутись вверх