facebook

Чи має інформована згода юридичну силу: пояснення юриста

Чи має інформована згода юридичну силу: пояснення юриста

Інфомує Всеосвіта.

Адміністрації деяких шкіл пропонують батькам добровільно поставити свій підпис під формулюванням «у разі виникнення обставин надзвичайної ситуації жодних претензій до адміністрації та працівників (назва закладу) мати не буду».
Напередодні 1 вересня адміністрації деяких шкіл в Україні почали пропонувати батькам учнів підписати інформовану згоду, в якій вони фактично знімають з себе відповідальність за життя та здоров’я учнів, які перебуватимуть на очному навчанні.

Юристи вже прокоментували, чи мають юридичну вагу такі інформовані згоди; чи дійсно школа таким чином звільняється від відповідальності за дітей, покладених на них законодавством та чи мають право взагалі навчальні заклади видавати батькам такий документ.

Інформована згода не має юридичної сили, оскільки на час дії воєнного стану зміни до Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», до Цивільного кодексу України не вносили. Саме ці нормативно-правові акти встановлюють відповідальність закладів освіти щодо безпеки учнів під час їхнього перебування у закладах на навчанні, — пояснює юристка громадської організації «Батьківська рада Кропивницького» Євгенія Захарченко.

Під час перебування дітей у закладі освіти відповідальність за життя та здоров’я дітей покладається на керівника та інших працівників закладу. Про це йдеться у статті 38 закону «Про повну загальну середню освіту», статті 54 закону «Про освіту» та «Положенням про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах та закладах освіти».

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Більш того, Кримінальним кодексом передбачена відповідальність за неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей (стаття 137) і за ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (стаття 136).

У випадку виникнення якоїсь надзвичайної події такі заяви не братимуться до уваги, оскільки є юридично нікчемними, тобто, такими, що не тягнуть за собою юридичних наслідків. Ці заяви не звільняють директорів і класних керівників від відповідальності щодо учнів, — наголошує Захарченко.

За словами юристки, навчальні заклади можуть давати подібні інформовані згоди батькам своїх учнів. Це законодавством не заборонено.

Однак, своєю чергою, батьки не зобов’язані їх заповнювати. В Україні не існує жодного нормативно-правового акту, який би змушував їх це зробити.

Нагадаємо, згідно з рекомендаціями Міносвіти, в Україні з 1 вересня розпочнеться очне навчання у відносно безпечних регіонах в умовах воєнного часу.

Проте вже нині деякі батьки почали отримувати документи, в яких сказано, що школа не гарантує безпеку перебування дитини в закладі освіти.

Джерело.


Повернутись вверх