facebook

Благими намірами: помилки батьків, які можуть зіпсувати дитині життя

Благими намірами: помилки батьків, які можуть зіпсувати дитині життя

Всі батьки бажають своїй дитині щастя, проте негативний досвід у минулому може стати причиною суттєвих помилок у вихованні, які позначаться на якості життя дітей. Разом із психологом розбираємося у проблемі.

Виховання дитини – складний і багатогранний процес, що вимагає певних знань та зусиль від батьків. Однак у тому випадку, якщо самі батьки зазнали негативного досвіду в дитинстві або зіткнулися з токсичною поведінкою батька чи матері, їх методи виховання замість очікуваного ефекту можуть дати діаметрально протилежний результат, який негативно позначиться на самооцінці та поведінці дитини.

Які помилки можуть призвести до негативних наслідків, і як їх уникнути?

1. Повна концентрація на вихованні дитини
Батьки, які в минулому зазнали негативного досвіду, намагаються дати своїй дитині максимум корисних знань і умінь, а також подарувати всю свою любов і турботу.

Однак не варто перегинати палку — не відмовляйтеся від свого особистого життя, від професійного розвитку, від захоплень та власного пошуку. Навряд чи дитина оцінить ваші жертви.

На жаль, дуже багато молодих мам з девізом «я дам своїм дітям все найкраще, чого мені не дали мої батьки» намагаються взяти на себе контроль за кожною хвилиною життя своєї дитини, повністю позбавляючи її від стресу, розчарувань та самостійного вирішення посильних завдань.

Такий принцип виховання затримує формування особистості дитини, оскільки зайва опіка позбавляє дитину необхідного навантаження, яке потрібне для формування здорової, стресостійкої та сильної особистості.
Так само, як ви даєте дітям фізичне навантаження (плавання в басейні, фізкультура) та інтелектуальні завдання, потрібно давати їм можливість працювати морально та емоційно.

2. Формування культу особистості
Не варто навіювати дітям почуття переваги над іншими. Формуйте у них об’єктивну самооцінку та об’єктивний погляд на себе – ваші надто активні компліменти дитині з кожного приводу створюють ілюзію опори, цінності та сили. Але як тільки вона вийде у дорослий світ, на неї чекає глибоке розчарування і необхідність по-справжньому вчитися падати і самостійно вставати.

Секрет успіху в тому, що свого батьківського схвалення потрібно давати дитині трохи більше ніж навколишній світ.
Щоб вона відчувала вашу підтримку, але при цьому, щоб скромні оцінки оточуючих не видалися їй образливими. Саме так формується стабільна, адекватна та незалежна самооцінка дитини, яка в майбутньому надасть їй силу та захист.

3. Знецінення особистості
Існує й інша сторона проблеми, з якою стикаються багато батьків, які мають негативний досвід у минулому — сувора критика, що призводить до знецінення особистості. Часто за цим ховається бажання мотивувати свою дитину, проте насправді все виходить інакше.

Пам’ятайте, що дитину та її інтереси потрібно поважати — якщо ви критикуватимете музику, кіно, книги, друзів і захоплення своїх дітей, ви ризикуєте не мотивувати їх, а стати ворогом або як мінімум зіткнутися зі стіною, якою вони від вас закриються.
Це особливо актуально у стосунках із підлітками. Так вони виявляють свою ідентичність, яку ви захотіли зруйнувати, змінити у наказному тоні авторитарно. Але у вас не вдасться вплинути, якщо ви не ставитиметеся серйозно до того, що важливо для вашої дитини. Вона повинна бачити, що ви розумієте її та готові підтримати її інтереси.

Підсумовуючи вищесказане, варто зазначити, що негативний досвід у минулому практично завжди «відкликається» наслідками в майбутньому.

Якщо ви не можете впоратися з проблемою самостійно та розумієте, що від цього страждають ваші власні діти, спробуйте звернутися за допомогою до фахівця, який не тільки допоможе вам вирішити ваші власні проблеми, але й підкаже грамотну стратегію стосунку з вашою дитиною.


Повернутись вверх