facebook

Робота, навчання онлайн чи депресія: що робити, коли абітурієнт не вступив до вишу

Можна засмутитись, піти працювати або вступати до закордонних університетів, зазначив освітній експерт.


Для більшості випускників ЗНО та вступ до університету – це важливий у житті крок. І поки абітурієнт фантазує про життя у виші та подальші перспективи, раптом дізнається, що він нікуди не вступив. Як реагувати на таку новину: засмутитись чи сприйняти нормально? І що робити далі, якщо двері до вишу цьогоріч закриті? Відомий український освітній експерт та президент корпорації “Гранд” Володимир Співаковський поділився порадами, що робити абітурієнту, який не вступив до університету.

Наприклад, можна засмутитись, впасти в депресію, звинувачувати всіх довкола, проклинати долю і назавжди розчаруватись у людях та світі. Або усвідомити цю неприємність та розглядати декілька виходів із ситуації. Можливо виявиться, що все не так погано.

Мільйони людей не вступили в перший рік навчання, і вони не відчули якоїсь втрати. Навпаки, потім всім розповідали, що так навіть краще вийшло, – зазначив експерт.

Наступна порада – врахувати, що вітчизняна освіта в цілому дуже слабка, і провчившись 5-6 років, учень все одно нічого не знатиме і не вмітиме. Тому треба розглядати інші варіанти. Наприклад, як зазначив експерт, подати документи до європейських університетів:

Чтайте також:  Стандарт вищої освіти з педагогічних спеціальностей: що з ним не так?

Якщо є мозок та характер, або хоча б одне з двох цих якостей, то варто вступати в який-небудь європейський виш: польський, чеський чи німецький. Там практично безкоштовно, і багато грошей не потрібно, а перспективи набагато кращі. Тисячі поїхали й не шкодують. І коронавірус не є перешкодою.

Ще один із можливих варіантів – піти шляхом моди та користі. Тобто вступити в університет-онлайн, бажано у західний.

Якщо є проблема з англійською мовою, необхідно вирішити для себе принципіальну річ: навіщо вам взагалі вища освіта, якщо ви не володієте англійською вільно? У нас час це просто обов’язково.

Але найкращий вихід із ситуації на думку пана Співаковського – піти працювати, бо розуміння “роботи” сьогодні ціниться вище, ніж будь-який інший диплом.

Тому, якщо будете вибирати, де працювати, оберіть компанію своєї мрії та ідіть туди працювати на будь-яку посаду, навіть незначну. Ротація кадрів нині відбувається швидко, тож ви зможете піднятись по кар’єрній сходинці. А потім уже зрозуміти, на кого навчатися, де і як. Звісно, нормальну роботу знайти важкувато, але такі місця є, – радить експерт.

Звісно, можна сісти на шию батькам й цілий рік нервувати їх, зазначає Володимир Співаковський, але краще не вішати носа та в кожній невдачі шукати удачу.

Чтайте також:  Стандарт вищої освіти з педагогічних спеціальностей: що з ним не так?

Джерело.


Повернутись вверх