facebook

Вимушене сирітство: в Україні майже 50 тис. дітей, які мають батьків, але живуть в інтернатах

Вимушене сирітство: в Україні майже 50 тис. дітей, які мають батьків, але живуть в інтернатах

В Україні нині 48 тисяч дітей, які мають батьків, але залишаються ночувати в інтернатах — про це повідомляється у сюжеті “ТСН”. Деякі батьки переконані, що освіта в інтернатах якісніша аніж у звичайних сільських школах.

А от Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба запевняє, що навіть за умови кращої освіти в інтернатах, дитину не варто позбавляти права на сім’ю.

Зрозуміло, що в деяких інтернатах якість освіти може бути кращою, ніж в сільській школі, яка поруч. Але це не причина, щоб позбавляти дитину права на сім’ю. Адже наслідки колективного виховання в інтернаті можуть негативно позначитися на подальшому житті дитини, — пояснює Микола Кулеба.

Причиною такого обговорення стало реформування інтернатів в межах програми Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». Таке реформування передбачає реорганізацію інтернатних закладів й надання їм статусу звичайного закладу освіти або ліцею.

Прихильники інтернатів виступають проти реформування, зокрема й санаторних шкіл-інтернатів. Батьки аргументують це тим, що такі заклади особливі та незамінні для хворих дітей.

Так, одна з родин на Тернопільщині скористалася змогою й віддала двох дітей до збаразької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради.

Якби наші діти сказали хоча б слово про те, що їм не подобається чи не комфортно в інтернаті, ми, як батьки, вжили б заходів і забрали наших дітей зі школи-інтернату. Але їм там подобається. Звичайно, дуже важко по декілька днів, а іноді й тиждень не бачити своїх дітей. Але ми все робимо для того, аби вони отримали якісну освіту, — каже мати.

Але збаразька школа-інтернат є одним із 6 пілотних закладів у Тернопільській області, який підлягає реформуванню в межах програми Міністерства соціальної політики України, і вже з 1 вересня заклад перейменують у ліцей.

Є благополучні сім’ї з мамою, татом, дідусем і братами, але дитина в інтернаті на цілодобовому перебуванні. Так не має бути, — коментує любомир Крупа, співголова міжвідомчої робочої групи з реформування закладів інституційного догляду дітей.

Чтайте також:  Фізики, хіміки, математики: хто викладатиме в старшій школі України після реформи

Джерело.


Повернутись вверх