facebook

Тест Керна-Ірасека. Перевірка готовності дитини до школи

Тест Керна-Ірасека. Перевірка готовності дитини до школи

Як перевірити, чи готова дитина іти до школи?

Перевірка готовності дитини до школи
Часто для діагностики знань дітей, що готуються йти в перший клас, використовують тест Керна-Ірасека. Цей тест дозволяє батькам зрозуміти чи готова їх дитина до школи.

Орієнтаційний тест шкільної зрілості Ірасека є модифікацією тесту А.Керна, складається з трьох завдань: наслідування письмовим буквам, змальовування групи точок, малювання чоловічої фігури за уявленням. Результат оцінюють за п’ятибальною системою, а потім обчислюють сумарний підсумок усіх трьох завдань. Ця методика дозволяє визначити рівень розвитку дрібної моторики, схильність до оволодіння навичками письма, рівень розвитку координації рухів руки і просторової орієнтації. Виявляє загальний рівень психічного розвитку, рівень розвитку мислення, вміння слухати, виконувати завдання за зразком, довільність психічної діяльності.

1. Намалювати дядька (чоловіка)
Дітей просять намалювати чоловіка так, аби було видно і його ноги, для того, аби оцінити, як дитина дотримується пропорцій при малюванні людини. Важливо звернути увагу на те, як дитина малює деталі, обличчя, елементи одягу. Під час малювання неприпустимо поправляти дитини (“ти забув намалювати вуха”), дорослий мовчки спостерігає.

Оцінювання проводиться таким чином за п’ятибальною системою
1 бал
намальована чоловіча постать (елементи чоловічого одягу), є голова, тулуб, кінцівки; голова і тулуб з’єднані шиєю, вона не повинна бути більша за тулуб; голова менша аніж тулуб; на голові – волосся, можливий головний убір, вуха; на обличчі – очі, ніс, рот; руки мають кисті з п’ятьма пальцями; ноги відігнуті (є ступня або черевик); фігура намальована синтетичним способом (контур цільний, ноги і руки ніби ростуть з тулуба, а не прикріплені до нього.

2 бали
виконання всіх вимог, крім синтетичного способу малювання, або якщо присутній синтетичний спосіб, але не намальовані 3 деталі: шия, волосся, пальці; обличчя повністю промальовано.

3 бали
фігура має голову, тулуб, кінцівки (руки і ноги намальовані двома лініями); можуть бути відсутні: шия, вуха, волосся, одяг, пальці на руках, ступні на ногах.

4 бали
примітивний малюнок з головою і тулубом, руки і ноги не промальовані, можуть бути у вигляді однієї лінії.

5 балів
відсутність чіткого зображення тулуба, немає кінцівок; каракулі.

2. Скопіювати зразок
Багато батьків думають, що це завдання має за мету перевірити, чи може дитина писати писаними буквами, але це не так. Тест спрямований на виявлення вміння копіювати, витримувати пропорції, бачити рядок, вичленити окремі слова. Дається зразок, необхідно написати точно так само. Наприклад: я сиджу, їй дали чай, I am sitting.

Оцінювання
1 бал
добре і повністю скопійований зразок; букви можуть бути дещо більші аніж зразок, але не в два рази; перша буква – велика; фраза складається з трьох слів, їх розташування на аркуші горизонтальне (можливо невелике відхилення від горизонталі).

2 бали
зразок скопійовано розбірливо; розмір букв і горизонтальне положення не враховується (буква може бути більшою, рядок може «втікати» вгору або вниз).

3 бали
напис розбитий на три частини, можна зрозуміти хоча б чотири літери.

4 бали
зі зразком збігаються хоча б дві букви, видно рядок.

5 балів
нерозбірливі каракулі, шаркання.

Тест показує, наскільки дитина готова до навчання письма, чи бачить вона рядок, окремі слова.

3. Змалювати крапки зі зразка
Необхідне точне відтворення, одна крапка може вийти за межі свого місця. (Крапки можуть бути в будь-якому порядку, можуть складати візерунок, частіше малюють по клітинках).
У зразку 10 крапок знаходяться на однаковій відстані одна від одної по вертикалі і по горизонталі.

Оцінювання
1 бал
точне копіювання зразка, допускаються невеликі відхилення від рядка або стовпця, зменшення малюнка, неприпустиме збільшення.

2 бали
кількість і розташування точок відповідають зразку, допускається відхилення до трьох точок на половину відстані між ними; точки можуть бути замінені кружечками.

3 бали
малюнок в цілому відповідає зразку, по висоті або ширині не перевищує його більше, ніж у 2 рази; число точок може не відповідати зразку, але їх не повинно бути більше 20 і менше 7; допускається розворот малюнка навіть на 180 градусів.

4 бали
малюнок складається з точок, але не відповідає зразку.

5 балів
каракулі, шаркання.

Після оцінки кожного завдання всі бали сумують. Якщо дитина набрала у сумі за усі три завдання:

3-6 балів
– у неї високий рівень готовності до школи;
7-12 балів
– середній рівень;
13-15 балів
– низький рівень готовності, дитина потребує додаткового обстеження інтелекту і психічного розвитку.

Опитувач орієнтовного тесту шкільної зрілості Я.Ірасека
Яка тварина більша – кінь чи собака?
Кінь = 0 балів, собака =– 5 балів.

Вранці ви снідаєте, а вдень… Обідаємо.
Ми їмо суп, м’ясо = 0 балів. Вечеряємо, спимо і інші помилкові відповіді = – 3 бали.

Вдень ясно, а вночі…
Темно = 0 балів, неправильна відповідь = – 4 бали.

Небо блакитне, а трава…
Зелена = 0 балів, неправильна відповідь = – 4 бали.

Черешні, груші, сливи, яблука – це…?
Фрукти = 1 бал, неправильна відповідь = – 1 бал.

Чому перед тим, як проїде поїзд, опускається шлагбаум?
Щоб поїзд не зіткнувся з автомобілем. Щоб ніхто не потрапив під потяг (і т.д.) = 0 балів, неправильна відповідь = – 1 бал.

Що таке Київ, Одеса, Харків?
Міста = 1 бал. Станції = 0 балів. Неправильна відповідь = – 1 бал.

Котру годину показує годинник (показати на годиннику)?
Добре показано = 4 бали. Показані тільки чверть, цілу годину, чверть і годину правильно = 3 бали. Не знає годин = 0 балів.

Маленька корова – це теля, маленька собака – це…, маленька овечка – це…?
Щеня, ягня = 4 бали, тільки одна відповідь з двох = 0 балів. Неправильна відповідь = – 1 бал.

Собака більше схожа на курку чи на кішку? Чим схожа, що у них однакове?
На кішку, тому що у них 4 ноги, шерсть, хвіст, кігті (достатньо однієї подібності) = 0 балів. На кішку (без наведення ознак подібності) = – 1 бал. На курку = – 3 бали.

Чому в усіх автомобілях є гальма? Дві причини (гальмувати з гори, загальмувати на повороті, зупинити у разі небезпеки зіткнення, взагалі зупинитися після закінчення їзди) = 1 бал. Одна причина = 0 балів. Неправильна відповідь (наприклад, він не їхав би без гальм) = – 1 бал.

Чим схожі один на одного молоток і сокира?
Дві загальних ознаки = 3 бали (вони з дерева і заліза, у них є рукоятки, це інструменти, можна ними забивати цвяхи, з заднього боку вони плоскі). Одна подібність = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.

Чим схожі один на одного білка і кішка? Визначення, що це тварини або приведення двох загальних ознак (у них по 4 лапи, хвости, шерсть, вони вміють лазити по деревах) = 3 бали. Одна подібність = 2 бали. Неправильну відповідь = 0 балів.

Чим відрізняються цвях і гвинт? Як би ти впізнав їх, якби вони лежали тут перед тобою?
У них є різні ознаки: у гвинта нарізка (різьба, така закручена лінія, навколо зарубки) = 3 бали. Гвинт загвинчують, а цвях забивають, або у гвинта – гайка = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.

Футбол, стрибки у висоту, теніс, плавання – це…? Спорт, фізкультура = 3 бали. Ігри (вправи), гімнастика, змагання = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.

Які ти знаєш транспортні засоби?
Три наземних транспортних засоби, літак або корабель = 4 бали. Тільки три наземних транспортних засоби або повний перелік, з літаком або з кораблем, але тільки після пояснення, що транспортні засоби – це те, на чому можна куди-небудь пересуватися = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.

Чим відрізняється старий чоловік від молодого? Яка між ними різниця?
Три ознаки (сиве волосся, відсутність волосся, зморшки, вже не може так працювати, погано бачить, погано чує, частіше буває хворий, швидше помре, ніж молодий) = 4 бали. Одна чи дві відмінності = 2 бали. Неправильна відповідь (у нього палиця, він курить і т.д.) = 0 балів.

Чому люди займаються спортом?
Дві причини (щоб бути здоровими, загартованими, сильними, щоб вони були більш рухливими, щоб трималися прямо, щоб не були товстими, вони хочуть домогтися рекорду і т.д.) = 4 бали. Одна причина = 2 бали. Неправильна відповідь (щоб що-небудь вміти) = 0 балів.

Чому це погано, коли хто-небудь ухиляється від роботи?
Решта повинні на неї працювати (або інший вираз того, що внаслідок цього несе збитки хто-небудь інший). Він ледачий. Мало заробляє і не може нічого купити = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.

Чому на конверт потрібно приклеювати марку?
Так платять за пересилання, перевезення листів = 5 балів. Той, інший, мав би сплатити штраф = 2 бали. Неправильна відповідь = 0 балів.
Після проведення опитування підраховують результати за кількістю балів, досягнутих з окремих питань. За кількісними результатами цього завдання розподіляють на п’ять груп:

1 група – плюс 24 і більше;
2 група – плюс 14 до 23;
3 група – від 0 до 13;
4 група – від мінус 1 до мінус 10;
5 група – менше мінус 11.

За класифікацією позитивними вважаються перші три групи. Дітей, які набрали число балів від плюс 24 до плюс 13, вважають готовими до шкільного навчання.

Загальна оцінка результатів тестування
Готовими до шкільного навчання вважають дітей, які отримали по перших трьох субтестах від 3 до 6 балів. Група дітей, які отримали 7-9 балів, являє собою середній рівень розвитку готовності до шкільного навчання. Діти, які отримали 9-11 балів, вимагають додаткового дослідження для отримання достовірніших даних. Особливу увагу слід звернути на групу дітей (зазвичай це окремі хлопці), які набрали 12-15 балів, що становить розвиток нижче норми. Такі діти потребують ретельного індивідуального дослідження інтелектуального розвитку, розвитку особистісних, мотиваційних якостей.

Існує багато інших тестів і методик з визначення готовності до школи. У школі можуть створити і свій пакет для співбесіди або тестування дітей.

Обов’язково досліджують пам’ять дитини, увагу, логічне мислення, рівень її уявлень про навколишній світ, дрібну моторику, рівень розвитку мови і вміння читати, розвиток математичних уявлень.

Джерело.


Повернутись вверх