facebook

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Задля нашої перемоги всі ми максимально координуємо свої зусилля – кожен працюючи на своєму місці. У цей нелегкий час кожному з нас потрібно докладати значно більше зусиль, ніж за звичайних умов. Це необхідно, щоб стабілізувати економіку країни, забезпечити критично важливі потреби громадян та війська, й усунути проблеми кадрового голоду.
Це вимагає суттєвого перегляду системи організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Водночас необхідно мінімізувати всі трудові спори та захистити право працівників на працю та відпочинок, враховуючи передбачені Конституцією обмеження прав людини та громадянина на період воєнного стану.

24 березня набув чинності Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Цей нормативно-правовий акт визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану.
Основними законодавчими актами, що регулюють суспільні відносини в даній сфері є Кодекс законів про працю України, закони України “Про оплату праці”, “Про відпустки” та інші. Але зверніть увагу, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.
У цьому документі визначено:
☑ порядок переведення працівника на іншу роботу;
☑ порядок розірвання трудового договору за ініціативи працівника та роботодавця;
☑ тривалість часу та відпочинку;
☑ робота в нічний час;
☑ особливості залучення до роботи жінок та працівників, які мають дітей;
☑ умови та порядок оплата праці;
☑ надання відпусток.

Чтайте також:  Чи може звільнитися працівник без двотижневого попередження під час дії воєнного стану?

Джерело.


Повернутись вверх