facebook

Психологічні принципи: що варто враховувати під час уроку

Психологічні принципи: що варто враховувати під час уроку

Використання психологічних принципів під час навчання завжди було важливим елементом системи освіти. Принципи психології допомагають учителям удосконалювати методи навчання, щоб вони були більш ефективними. Зокрема, принципи педагогічної психології допомагають учителям зрозуміти мотивацію своїх учнів, їхнє оточення і умови, у яких вони зростають і розвиваються, а також їхні сильні і слабкі місця.

Педагогічна психологія – це розділ психологічної науки, який вивчає принципи людської поведінки, що можуть впливати на навчальний процес. Також психологія допомагає вчителям правильно оцінювати результати навчання.

Окрім того, педагоги використовують у своїй роботі психологію розвитку, яка вивчає психологічні, емоційні та інтелектуальні особливості людей у будь-якому віці та в різні періоди життя. Підлітки та юнаки найбільш схильні до змін, оскільки серйозні зміни відбуваються з ними на фізичному та психічному рівнях. Людський мозок у підлітковому віці повністю не формується – він розвивається до 20 років і навіть пізніше. Розуміння того, як росте і розвивається людина впродовж усього життя, допомагає вчителям правильно побудувати навчальний процес.

Принципи психології, які використовуються у навчанні
У 2015 році Американська психологічна асоціація (АРА) опублікувала звіт про найважливіші принципи психології, які використовуються в системі освіти, починаючи з дошкільної і закінчуючи вищою.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

Переконання та уявлення учнів про власний інтелект і розумові здібності впливають на їхню пізнавальну сферу та навчання.

Учні, які вважають, що вони «погано вчаться в школі», можуть дійсно відчувати труднощі. Але ці труднощі можуть бути пов’язані зі складом їхнього розуму. Отже, наші уявлення про власні можливості серйозно впливають на результати нашої діяльності. Тому в учителів є багато можливостей допомогти своїм учням. Для цього потрібно ставитися до всіх учнів, як до здібних.

На навчання переважно впливають попередні знання учня.

Перш ніж потрапити в будь-який клас, дитина вже чогось навчилася. Якщо вчитель розуміє, які саме знання вже має учень, то може краще підібрати матеріал. На цьому базується принцип послідовності навчання.

Формування пізнавальних навичок і навчання не обмежуються етапами розвитку учнів.

У рамках психології розвитку учнів визначають відповідні етапи, щоб зрозуміти, чого можна очікувати від дитини в будь-якому віці. Однак при цьому важливо знати, що деякі учні можуть не вписуватися в цю схему. Спостереження за дітьми завжди дає кращі результати, ніж наслідування готових схем.

У процесі навчання важливо пояснювати учням контексти, у яких можна застосовувати нові знання.

Учні не повинні самі здогадуватися про контексти. Один з основних принципів психології наголошує: нові знання і навички повинні застосовуватися у реальному житті. Однак учні самостійно не можуть зрозуміти всі контексти нових знань. Це повинен пояснювати вчитель.

Чтайте також:  Батьки оніміли: навчальний рік у школах різко скоротили

Наскільки довгостроковими будуть здобуті знання і навички – переважно залежить від практики.

Теза про важливість практики в навчанні вже стала загальновідомою. Неможливо вивчити тригонометричні функції лише на уроці, без практики розвʼязування рівнянь. Щоб навчитися виступати публічно, необхідно це зробити багато разів. Але під час практики вчитель повинен давати учням зворотний зв’язок, щоб вихованці не засвоїли інформацію неправильно. Про це йдеться в наступному пункті.

Для навчання важливо мати чіткий та своєчасний зворотний зв’язок з учнями.

Зворотний звʼязок – це не просто оцінка або коротке письмове пояснення. Оцінка (хороша чи погана) не дозволяє учневі зробити висновки. Йому потрібен зворотний звʼязок, щоб дізнатися, що він зробив правильно, а в чому помилився. Дуже важливо, щоб зворотний звʼязок був своєчасним – його треба надавати якомога швидше. Коли клас вивчив певну тему з математики та виконав контрольну роботу, зворотний звʼязок буде неефективним, якщо його надати після того, як клас перейшов до вивчення наступної теми. Учителі постійно перевантажені оцінюванням, тому потрібно знаходити більш ефективні способи зворотного звʼязку.

Саморегуляція сприяє навчанню, тому вчитель повинен розвивати в учнів цю навичку. Саморегуляція – це здатність контролювати свої емоції та поведінку, щоб це не заважало вчитися. Це дещо більше, ніж просто дотримання правил у класі.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Учні зазвичай отримують задоволення від навчання і досягають більш високих результатів, коли їхня внутрішня мотивація переважає зовнішню.

Очікування вчителів стосовно своїх учнів впливають на мотивацію і результати навчання.

Ефект очікування є добре відомим у педагогічній психології. У класі, де вчитель дає детальні інструкції і вважає всіх учнів здатними оволодіти предметом, учні працюють набагато краще, ніж у класах з меншими очікуваннями вчителя.

Емоційне благополуччя впливає на успішність, навчання і розвиток.

Учні стикаються з проблемами в сім’ї та в спілкуванні з однолітками, про яких учителі не завжди знають. Проблеми і постійне відчуття негативних емоцій ускладнюють навчання. Однією з ознак таких проблем є зниження рівня працездатності. Коли в дитини різко знижується успішність, це часто свідчить про високий рівень тривожності чи стресу.

Як відомо, психологію викладають у всіх педагогічних університетах. Але, крім того, вчителям варто ознайомлюватися з новими дослідження в цій галузі, щоб розвивати свою майстерність. Як і будь-яка інша наука про людину, психологія – динамічна. І вчителі змінюють свої педагогічні методи відповідно до змін свого розуміння поведінки дітей у класі.

Джерело.


Повернутись вверх