facebook

У МОН назвали предмети ЗНО, які знадобляться випускникам для вступу в університети

У МОН назвали предмети ЗНО, які знадобляться випускникам для вступу в університети

Міністерство освіти і науки опублікувало перелік предметів, з яких слід успішно пройти незалежне зовнішнє оцінювання, щоб вступити до університету. Першим предметом, необхідним для кожної спеціальності, є українська мова.

Джерело:Міністерство освіти і науки

У МОН наголосили, що випускники можуть обрати для здачі як ЗНО з української мови та літератури, так і окремо лише ЗНО з української мови.

Успішно склавши ЗНО з української мови і літератури, учасники зможуть вступати на будь-яку омріяну спеціальність, адже отримають не тільки результати тестування з обраного навчального предмета, але й додатково – результат ЗНО з української мови.

Однак важливо зазначити, що результат ЗНО з української мови не можна буде використати замість результату з української мови і літератури.

У МОН додали, що для абітурієнтів, які вступатимуть на бакалавра другий і третій конкурсні предмети різняться залежно від обраної спеціальності. Повну інформацію про те, які предмети потрібні для кожної спецільності – читайте у Додатку 4 за посиланням.

Водночас тим абітурієнтам, які прагнуть здобути ступінь молодшого бакалавра, знадобляться результати з двох конкурсних предметів. При цьому для мистецьких спеціальностей одним з предметів стане творчий конкурс.

Першим предметом є українська мова або українська мова і література. Другий предмет ЗНО пропонується на вибір вступника з переліку других та третіх предметів, зазначених у таблиці Додатка 4. Для мистецьких спеціальностей другим предметом є творчий конкурс, який складається у закладі освіти,– розповіли у МОН.

Своєю чергою, для тих, хто вступатиме на основі молодшого спеціаліста або молодшого бакалавра, необхідно буде отримати результати ЗНО з двох предметів, а також скласти фахове випробування у закладі освіти.

“Першим предметом, як у двох попередніх випадках, є українська мова або українська мова і література. Другим конкурсним предметом для таких вступників за вибором закладу освіти у разі участі у конкурсі на бюджетні місця буде математика або історія України, а для вступників на контракт заклади можуть запропонувати власний перелік предметів на вибір вступника”, – пояснили в міністерстві.

У МОН також нагадали, що цього року абітурієнти зможуть використовувати результати ЗНО 2019 – 2022 років.

З умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році можна ознайомитись за посиланням.

Що відомо про ЗНО-2022
Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року відбуватиметься з 23 травня до 17 червня. Тестування відбудеться за таким графіком:

  • фізика – 23 травня;
  • хімія – 26 травня;
  • українська мова, українська мова і література – 31 травня;
  • математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня;
  • іспанська, німецька, французька мови – 6 червня;
  • англійська мова – 7 червня;
  • історія України – 10 червня;
  • географія – 14 червня;
  • біологія – 17 червня.

Кожен зареєстрований учасник має право пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів за рахунок коштів державного бюджету.

Зміни у тестах ЗНО-2022:

  • Зміни у ЗНО з математики рівня “стандарт” – раніше потрібно було працювати з 2 відкритими бланками відповідей, але цього року в УЦОЯО відмовились від відкритих завдань, залишили лише 1 такий блок.
  • Тест профільного рівня ЗНО з математики відтепер міститиме 32 завдання замість минулих 34. Крім цього, час на роботу над цим тестом скоротили з 210 до 180 хвилин.
  • Певних змін зазнала і структура тесту з хімії, який у 2022 складатиметься з 50 завдань замість 52. На виконання роботи також буде відведено 150 хвилин замість 180.

До слова, з 1 лютого до 9 березня в Україні триватиме реєстрація на ЗНО. Серед предметів будуть і ті, які випускникам шкіл зарахують як оцінки за ДПА.

 

Джерело.


Повернутись вверх