facebook

В Україні запровадили бустерну дозу від COVID-19: хто зможе отримати та якою вакциною щепитимуть

В Україні запровадили бустерну дозу від COVID-19: хто зможе отримати та якою вакциною щепитимуть

Інформує Всеосвіта.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат.

В Україні вводять бустерну дозу вакцини від коронавірусу для всіх громадян віком від 18 років, які вже отримали дві дози щеплення.

Відповідний наказ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За його словами, бустерна доза спрямована на те, щоб посилити ефективність вакцини та захистити від нового штаму «Омікрон».

Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.

Сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцин у запобіганні симптоматичному перебігу COVID-19, зумовленому варіантом «Омікрон», значно нижча у порівнянні з варіантом «Дельта» і швидко знижується з плином часу, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19, – зазначили у #МОЗ.

Так, Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

Люди з ослабленим імунітетом, які зараз отримують додаткову дозу вакцини від COVID-19 (третю дозу), теж зможуть зробити ревакцинацію через 3 місяці після додаткової (оптимальний термін введення – від 3 до 6 місяців).

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Крім того, після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат – його дія продовжиться на 270 діб з моменту ревакцинації.

Джерело.


Повернутись вверх