facebook

Імідж вчителя: на що варто звернути увагу кожному педагогові

Імідж вчителя: на що варто звернути увагу кожному педагогові

Інформує Всеосвіта.

Учитель завжди на виду. Його професія публічна, як в акторів, артистів, громадських та політичних діячів. Зовнішній вигляд та манери кожного окремого освітянина – одна з найбільш обговорюваних тем у суспільстві.

Як одягатися на роботу та у позашкільний час, як вести сторінку у соцмережах та які світлини варто та не варто викладати в інтернет? Як наслідувати особливий стиль і водночас не бути об’єктом пліток у колективі? Кожному педагогу варто замислюватись над цими питаннями та наперед прогнозувати наслідки будь-яких своїх дій.

Мабуть, усі пам’ятають скандал зі звільненням виховательки через її фото у купальнику, опублікованому на особистій сторінці у соцмережах. Ймовірно, кожен бачив світлини-меми про вчительку на відпочинку, які з’явилися згодом.

Звісно, кожен має право на приватне життя. І вчителі – такі самі люди, як і представники інших професій; їхнє життя не обмежується школою. Це так! Однак, на жаль, у вчителя межа між професійною діяльністю та приватним життям надзвичайно тонка. І хочемо ми або ні, про це варто пам’ятати.

Розгляньмо ключові моменти, з яких складається імідж вчителя, та помилки, яких краще уникати, щоб не провокувати пліток, які псують не лише репутацію, а й нерви.

Одяг та взуття
Завдяки дорослим в дітей формуються уявлення про стиль одягу та дрес-код, а також напрацьовується звичка виглядати охайно та відповідно до ситуації.

Учні завжди звертають увагу на те, як одягається їхній учитель. Зовнішній вигляд може бути як прикладом для наслідування, так і приводом для жартів за спиною. Це варто усвідомлювати та формувати свій особистий стиль зважаючи на прийнятий у закладі дрес-код та ситуативність.

Чтайте також:  "Діти знають, хто їхній ворог". Молодий вчитель Руслан Циганков – про дружбу з учнями, проблеми освіти і прапор Росії...

На жаль, вчительська зарплатня державних шкіл не дозволяє кожному купувати дорогий брендовий одяг. Водночас навіть наявність великого гардероба не гарантує стильний вигляд його власниці. Адже головне – наявність смаку та вміння комбінувати окремі елементи одягу. Отже, навіть маючи недорогий капсульний гардероб, можна виглядати стильно.

Підбираючи одяг, недоцільно зловживати молодіжним та ультрамодним одягом, водночас не варто вбирати в одяг «із бабусиної скрині». Слідкуйте за модними тенденціями, дотримуйтесь ділового стилю та базової кольорової гами, особливо, якщо у вашому навчальному закладі є обов’язковим дрес-код. Довершеність та індивідуальність вашому образу можна створити за допомогою оригінальних аксесуарів (прикраси, ремінь, окуляри та інше).

Зважаючи на те, що вчителі більшість робочого часу проводять стоячи, зверніть увагу на те, щоб одяг та взуття були також і зручними.

Вдало підібраний гардероб допоможе справити сприятливе враження на учнів, а також підкреслити професійні якості у спілкуванні з колегами та батьками.

Голос
Голос вчителя – головним інструментом на уроках, а також під час спілкування з колегами, учнями та їхніми батьками. Чи будуть учні сприймати педагога та цікавитись предметом викладання залежить не тільки від того, що говорить вчитель, а й від того, як саме.

Навіть, якщо вчитель володіє безліччю різноманітних методик, добре знається на своєму предметові, однак під час уроку його голос монотонний та надзвичайно тихий, навряд чи йому вдасться захопити та втримати увагу учнів.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Виразність та мелодійність голосу, правильна вимова, інтонування, чітка дикція та здатність керувати гучністю – саме від цих вмінь залежить, чи вдасться вам донести власну педагогічну майстерність до учнів.

Надто гучний голос на підсвідомості відштовхує та лякає учнів, тихий може бути помилково сприйнятий як показник слабохарактерності вчителя. Голос вчителя має виражати впевненість та доброзичливість. Це формує повагу до вчителя, а також спонукає учнів до безбоязного ведення діалогу та відкритого висловлювання своєї думки.

Манери та стиль поведінки
Для іміджу педагога важливі професійна компетентність, соціалізація, пунктуальність та вміння триматися із гідністю. Важливо те, як ви спілкуєтесь з учнями, колегами та батьками.

Не дозволяйте зверхнього ставлення до учнів через власну перевагу у знаннях та досвіді. Ви для них провідник та помічник у знаннях, а не наглядач. Уникайте надмірної жестикуляції під час розмови, слідкуйте за тоном та інтонацією.

Будьте принципові у важливих питаннях та поступливі в дрібницях. Принциповість – це не завжди безглузде відстоювання власного бачення ситуації. У певних моментах це веде лише до агресивного розпалювання конфлікту.

Для іміджу сучасного педагога важлива поведінка як у реальному світі, так і вміння себе поводити у віртуальному, зокрема у соціальних мережах.

Чи варто додавати учнів та їхніх батьків у друзі у соцмережах – спірне питання. Кожен вирішує для себе. Однак, якщо ви підтримуєте спілкування у віртуалі, однозначно варто використовувати фільтри доступу різних груп віртуальних друзів до вашої приватної інформації. Адже погодьтесь, учням точно ні до чого ваше приватне життя та світлини, з ким і де ви відпочиваєте та розважаєтесь у вільний від роботи час.

Чтайте також:  З 2025-го вчителям маленьких шкіл не платитимуть з бюджету

Окрім того, варто пам’ятати, що будь-які коментарі, які ви залишаєте у соцмережах приходять сповіщеннями до ваших друзів. Тож уміння спілкуватися у віртуалі – також невід’ємна частина вашого професійного іміджу.

Аромат
Соціальний статус людини та певні особисті якості легко визначити за запахом. Багато людей є кінестетиками, тобто сприймають основну частину інформації за запахом.

Запах може суттєво впливати на нашу підсвідомість – заспокоювати чи навпаки дратувати, а також впливає на здоров’я. Наприклад, легкий аромат з ефірними оліями та запах свіжості у щойно провітреному приміщенні сприятливо впливають на нервову систему та загальне самопочуття.

Який запах можна відчути, коли заходиш у клас, як пахне від педагога? – Учні часто звертають увагу на ці моменти. Аромат парфумів вчителя не повинен бути сильним та перехоплювати подих, а ледь чутний шлейф хороших парфумів може стати вашою «візитівкою», за якою вас вирізнятимуть як учні, так і колеги.

Імідж вчителя – збірний образ, який кожен з нас формує не лише своїми знаннями та професійними навичками, а й вмінням спілкуватися та поводитися у повсякденні як на роботі, так і в соцмережах.

Джерело.


Повернутись вверх