facebook

Хто в Україні може закривати університети та які виші реорганізували у 2021

Хто в Україні може закривати університети та які виші реорганізували у 2021

Міністерство освіти не ухвалює рішення щодо закриття, створення чи реорганізацію вишів. За це відповідають різні органи влади, залежно від форми власності вишу. Які університети реорганізували за останній рік – читайте у статті.

Джерело:”Обозреватель”

За даними МОН, інформації щодо того, чи чекає на якийсь університет реорганізація найближчим часом, “не існує”.

Нещодавня ситуація з ХНУБА
Студенти Харківського національного університету будівництва й архітектури (ХНУБА) у вересні створили петицію проти реорганізації вишу. Проте вона не набрала необхідної кількості голосів.

Тому 24 листопада Кабмін погодив реорганізацію вишу – ХНУБА має об’єднатися до Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.

Через це студенти ХНУБА вийшли на протест, аби врятувати свою альма-матер. Під час акції студенти склали принесені макети своїх робіт у чорну скриньку з написом “освіта ХНУБА” та розпалили багаття.

Хто може закривати виші в Україні
У відомстві МОН відповідають, що “Міністерство освіти і науки не ухвалює рішення щодо реорганізації закладів вищої освіти”.

Там заявили, що відповідно до статті №32 закону “Про вищу освіту” рішення про утворення, реорганізацію чи ліквідацію закладу вищої освіти ухвалюють:

  • Кабінет міністрів України – для закладів державної форми власності;
  • органи місцевого самоврядування – для закладів комунальної форми власності;
  • фізичні або юридичні особи відповідно до закону, у тому числі релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку – для закладів приватної форми власності.
Чтайте також:  Не хочеш гарно вчитися – підеш у ПТУ, як знецінити саму ідею профільної школи

Дійсно, всі розпорядження щодо згаданих вишів ухвалював Кабмін. Документи, здебільшого, стандартні – назва закладу, як саме його реорганізують, що буде зі студентами та майном.

У розпорядженнях не вказують, чому реорганізовують чи ліквідують певний заклад. Однак є приписка, що уряд погоджується на пропозицію МОН.

Щодо того, на які заклади вже скоро може очікувати реорганізація чи ліквідація, в МОН відповіли так: “Інформації щодо попереднього визначення кількості та розташування закладів вищої освіти, що мають бути реорганізовані найближчим часом, не існує”.

Які виші реорганізували чи закрили у 2021 році
Ось ще кілька вишів, які реорганізували чи закрили протягом 2021 року:

  • 31 березня уряд ухвалив рішення про утворення Українського державного університету науки і технологій із подальшим приєднанням до нього Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна та Національної металургійної академії України.
  • Донецький державний університет управління Кабмін 22 вересня вирішив реорганізувати і приєднати до Маріупольського державного університету.
  • 6 жовтня уряд ухвалив рішення щодо реорганізації Київського національного торговельно-економічного університету. Його мають поділити та утворити Державний торговельно-економічний університет і Одеський торговельно-економічний фаховий коледж.
  • Академію зовнішньої розвідки України уряд вирішив ліквідувати на позачерговому засіданні 5 листопада. Студентів нікуди не перевели, академію нікуди не приєднали (принаймні, у розпорядженні про це нічого немає).
  • 24 листопада Кабмін погодив реорганізацію ще одного вишу, крім ХНУБА – Луганського національного аграрного університету (ЛНАУ). На нього чекає приєднання до Східноукраїнського національного університету імені В.Даля.
Чтайте також:  Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

Додамо, що нещодавно президент Володимир Зеленський надав державному університету “Одеська політехніка” статусу національного. З такою пропозицією виступив уряд.

Джерело.


Повернутись вверх