facebook

Не всі відсторонені педагоги можуть повернутись на роботу через суд

Не всі відсторонені педагоги можуть повернутись на роботу через суд

Деякі вчителі, яких відсторонили від роботи через відсутність щеплення, подають позови до суду.

Детальніше про це пише “Нова українська школа”.

Рішення судів уже публікуються на сайті судового реєстру.

Працівники шкіл намагаються не лише домогтися повернення на роботу попри відсутність щеплення, а й відшкодувати кошти, які їм не були виплачені через відсторонення. Рішення судів не однакові.

2 грудня в місті Виноградів, що на Закарпатті, суд скасував наказ про відсторонення директорки Виноградівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступеня №3 ім. Жігмонда Перені. Суддя не лише повернув на роботу керівницю, а й зобов’язав їй компенсувати кошти. Позивачка отримає від місцевого комунального управління 22 401 грн невиплаченої зарплати, 25 000 грн моральної шкоди та 1 262 грн судового збору.

Аналогічно, 7 грудня в містахМирноград Донецької області та Липовець Вінницької області суди ухвалили скасувати накази про відсторонення та компенсувати заробітну плату за час вимушеної відсутності педагога на роботі. Моральну шкоду, на відміну від попереднього випадку, позивачі не просили.

Днем раніше Роменський міськрайонний суд Сумської області також постановив відновити вчительку на роботі. Проте суддя задовольнила позов лише частково, вона не стала зобов’язувати компенсовувати заробітню плату.

Чтайте також:  Батьки, краще сядьте: до школи почнуть ходити з 3-х років?

Проте не всі суди стають на сторону відсторонених. Так, 8 грудня Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області, навпаки, відмовився поновлювати на роботі вчительку. Суддя зазначила, що у випадку вакцинації від особливо небезпечних хвороб суспільні інтереси вагоміші, ніж особисті:

“Держава, встановивши відсторонення педагогічних працівників від виконання обов’язків, які не мають профілактичного щеплення, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, в тому числі й самих дітей.

Отже, право позивача на працю у шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси, оскільки позивачка відмовилася від обов’язкового щеплення.

Втручання у вигляді обов’язковості певних щеплень ґрунтується на законі, має законну мету, є пропорційним для досягнення такої мети, та є цілком необхідним у демократичному суспільстві”, – зазначила суддя Ольга Старожинська.

Усі рішення наберуть законної сили за 30 днів з моменту ухвалення та можуть бути оскаржені в апеляції до цього часу.

Станом на 3 грудня відстороненими залишалися понад 2 тисячі вчителів.

Джерело.


Повернутись вверх