facebook

Україна має перейти на трирічну старшу профільну школу, як у Європі- Гринкевич

Україна має перейти на трирічну старшу профільну школу, як у Європі- Гринкевич

Колишня міністерка освіти Лілія Гриневич вважає, що українські школи варто переводити на трирічну старшу профільну систему освіти за прикладом Європи. Це дозволить дітям визначитися з майбутньою професією та правильно вибрати виш, сказала вона в ефірі телеканалу ПравдаТУТ.

Гриневич вважає, що недолік шкільної освіти – відсутність профорієнтації. Ця проблема стає причиною відсутності кваліфікованих працівників на українському ринку праці. За її словами, перехід на профільну школу не означає скасування навчання у 10-11 класах.

“Це саме той вік до 18 років, коли людина дозріває і може зробити усвідомлений вибір. І ми встигаємо дати дитині весь пакет компетентностей: знань, умінь, навичок”, – сказала вона.

У європейській старшій школі, додала Гриневич, діти вивчають ті предмети, які потім зараховують в університеті. Також дитина може вибрати навчання у професійному ліцеї, а потім здобувати вищу освіту, коли вже визначилася з професією.

На думку Гриневич, в Україні потрібно вбудувати європейську систему освіти у старшій школі, але зараз це зробити складно. Таку підготовку може дати не кожна школа у 10-11 класах. Для цього потрібно більше вчителів, оснащення кабінетів та можливість давати дітям знання за певним профілем.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Наразі старша школа в Україні працює за старою, ще радянською системою. Реформа Нова українська школа реалізована лише у молодших класах, перші учні навчаються у четвертому класі.

Джерело.


Повернутись вверх