facebook

Шість цікавих дослідів, які з легкістю можна повторити вдома

Шість цікавих дослідів, які з легкістю можна повторити вдома

Інформує Всеосвіта.

Ідеї для дистанційних уроків

Більшості школярів не надто легко дається вивчення фізики та хімії. Чому? Зазвичай, їм просто нецікаво, адже в умовах браку реагентів, уроки зводяться до вивчення суцільної часто незрозумілої теорії. Через це мало хто з учнів замислюється, що саме дією фізичних законів та хімічних процесів пояснюється більшість цікавих та інколи незрозумілих на перший погляд процесів.

Чи можна зробити вивчення цих точних наук цікавим під час дистанційних уроків? Так, демонструйте школярам досліди, які вони з легкістю можуть повторити вдома. До вашої уваги кілька захопливих експериментів, які точно не залишать байдужими ваших учнів!

1. Блакитна яєчня
Як це зробити: Дрібно пошинкуйте червонокачанну капусту та за допомогою соковитискача вичавіть з неї сік.

Візьміть кілька яєць та у кожному з них відділіть жовтки від білків. У місткість з білками додайте кілька ложок капустяного соку та ретельно перемішайте.

Далі готуйте яєшню як зазвичай: на розігріту пательню додайте шматочок вершкового масла, вилийте спочатку білки, а потім жовтки. Додайте солі на свій смак.

Чому таке відбувається: У червонокачанній капусті у великій кількості містяться природні барвники – антоціани. У залежності від кислотності середовища вони здатні змінювати колір, то ж є природним індикатором. У нейтральному середовищі сік має фіолетове забарвлення. Якщо ж середовище лужне, як у нашому випадку яєчний жовток, то антоціани змінюють його колір на блакитно-зелений. При цьому яєчня залишається їстівною та доволі смачною!

Чтайте також:  Змішалися зуби, пальці та діти. Завдання з математики для 4 класу спантеличило українців

2. Веселкове молоко
Як це зробити: Налийте молоко у місткість (якнайкраще використовувати продукт з максимальною жирністю), спершу додайте кілька крапель акварельної фарби чи харчового барвника. Змочіть ватну паличку в мийному засобі та опустіть у молочний розчин.

Чому таке відбувається: Мийний засіб послаблює хімічні зв’язки жирів та протеїнів у молоці. Це зменшує поверхневий натяг, у результаті хімічної реакції рідина починає рухатися, своєю чергою різноколірні барвники роблять цей процес більш помітним та видовищним.

Обов’язково попередьте, що пити таке молоко не можна, адже мийний засіб та синтетичні барвники шкідливі.

3. Надміцна шкаралупа
Як це зробити: Візьміть два яйця та обережно розбийте їх навпіл. Розмістіть чотири половинки, як ніжки у стола, та покладіть на них пласку прямокутну пластину з пластику, скла чи картону. Поступово підвищуйте вагу вантажу та спостерігайте, на скільки міцна конструкція з тендітного матеріалу – шкаралупи.

Чому таке відбувається: Міцність будь-якої конструкції залежить не лише від матеріалу, а й від форми. Куполоподібна форма перерозподіляє вагу, що суттєво підвищує вантажопідйомність будь-якого матеріалу.

4. Рівновага складної конструкції
Як це зробити: Візьміть пробку (якою закорковують винні пляшки) та встроміть у неї симетрично дві виделки. У торець конструкції з протилежного боку від виделок встроміть голку чи зубочистку. Покладіть її на край горнятка та спостерігайте за тим, як уся конструкція залишається урівноваженою, хоча тримається лише на тонкому елементові.

Чтайте також:  Коли почнуться і закінчаться літні канікули в українських школах

Чому таке відбувається: Поєднавши всі складові, ми утворили складну конструкцію тіла. Вона знаходиться у рівновазі через те, що її загальний центр мас знаходиться нижче точки опори.

5. Цікаві перетворення
Як це зробити: Попередньо роздрукуйте зображення із двома стрілками, які показують однаковий напрямок. Поставте пусту склянку, так щоб у ній проглядалося зображення. Після цього налийте воду по рівень нижньої стрілки та спостерігайте, як зміниться відображення того, що знаходиться поза склянкою.

Чому таке відбувається: Прозора склянка з водою – своєрідна лінза, тому промінь світла, який через неї проходить, викривлюється у бік центра і змінює напрям.

Що цікаво, якщо відстань, з якої ми дивимося на предмет через лінзу, є більшою за фокусну, то ми бачимо перевернуте зображення. Відповідно, щоб побачити істинне зображення, потрібно або дивитись одразу через дві лінзи, або спостерігати за об’єктом з відстані меншої за фокусну.

З якої відстані потрібно дивитись на стрілку, щоб її зображення не викривлялось? Це можна обчислити за відповідною формулою.

6. Драконяче яйце
Як це зробити: Попередньо підготуйте склянку з водою та звичайне куряче яйце. Обережно обпаліть шкаралупу з усіх боків, щоб вона вкрилася рівномірним шаром сажі. Після цього опустіть яйце у воду та спостерігайте оптичне перетворення.

Чтайте також:  "Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка". Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку

Чому таке відбувається: У результаті обпалювання шкаралупа вкривається шаром сажі, у порах якої міститься повітря. Сажа не розчиняється водою, тому формує своєрідний повітряний бар’єр між двома середовищами – водою і шкаралупою.

Коли яйце занурене у воду, то ми сприймаємо його неоднорідним – певні частини прозоро-сріблясті, інші – темні. Цей ефект відбувається через переломлення світла, яке відбувається при переході з одного середовища в інше (вода, сажа, повітря, шкаралупа). Відповідно, у залежності від кута нашого зору, ми можемо спостерігати одночасно різний колір поверхні яйця, що обумовлено різним кутом падіння світла.

Дивуйте учнів! Проводьте яскраві досліди та експерименти, це найбільш дієвий спосіб зацікавити школярів навчанням.

Джерело.


Повернутись вверх