facebook

Здобути освіту чи здобути свідоцтво: чи варто видавати сертифікат про закінчення школи всім учням

«За моїм нерепрезентативним опитуванням керівників шкіл, реально в нас загальної середньої освіти не здобули від 50 до 90% випускників» – Віктор Громовий.


Тепер учні по завершенню шкільної освіти отримують не атестат – як це було у радянські та пострадянські часи, а сертифікат про здобуття початкової, базової середньої чи повної середньої освіти. Логічно це означає, що випускник не просто перебував певну кількість років у навчальному закладі, а докладав зусиль, аби здобути знання. Та чи це дійсно так і чи змінилося ставлення до шкільної освіти фактично?

Віктор Громовий, український педагог та освітній експерт розповів виданню ZN.UA., що зміна назви документа про освіту дійсно необхідна, але лише у разі того, що він свідчитиме про реальне здобуття певного рівня освіти.

Ми ж традиційно тягнемо й витягуємо навіть тих, хто демонстративно не вчиться. Документ про справжню чи фіктивну освіту в нас отримують усі, щоб батьки могли «кудись приткнути» після школи для подальшого «навчання, яке не навчання». За моїм нерепрезентативним опитуванням керівників шкіл, реально в нас загальної середньої освіти не здобули від 50 до 90% випускників. Вони просто відсиділи встановлений державою термін шкільного «ув’язнення». А потім дивуємося, звідки в нас тотальна криза професіоналізму… Зайве доводити, що це має катастрофічні наслідки. Не тільки пересічні громадяни, а й очільники МОН навіть не уявляють глибини розвалу шкільної освіти внаслідок багатолітнього спотворення суті освітнього процесу і нівелювання цінностей освіченості».

Чтайте також:  "У стовпчик швидше, але..." Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

Крім того, суперечним питанням лишається те, що учні отримують аж три такі сертифікати протягом навчання у школі – після 4, 9 та 11 класу. Хоча по суті після 4 класу українські школярі не мають іншого вибору, окрім 5 класу, і найчастіше – тієї ж школи. Віктор Громовий пояснює:

Звісно, всі ці свідоцтва про здобуття освіти мали б сенс, якби в нас усі три ланки школи — початкова, базова і старша — були роз’єднані (як у більшості країн), а не існували під одним дахом з 1-го по 11-й клас (як це є в нас). За кордоном дитина, провчившись шість років (типовий термін навчання) в окремій початковій школі, отримує документ, із яким іде вже до іншої — неповної середньої школи. І дитину не переведуть на наступний етап навчання, якщо вона не опанує рівня початкової школи.

Коректніше було б вручати сертифікати не усім школярам. Якщо освітній рівень учнів не відповідає необхідному для переведення у наступний клас чи випуску зі школи – пан Громовий радить надавати їм довідку про те, що освітню послугу було надано, але здобувач не зміг чи не захотів її отримати.

До того ж, сертифікати про шкільне навчання мають відповідати новій інформаційній епосі. Освітній експерт підтримує ідею створення чіпованих свідоцтв – електронних портфоліо учня, у яких містилася б уся інформація про успішність у навчанні дитини від самого садочка.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Джерело.


Повернутись вверх