facebook

Незвичайні види малювання як форма розвитку творчості у дітей

Незвичайні види малювання як форма розвитку творчості у дітей

Інформує Всеосвіта.

Під час роботи з творчими матеріалами у дітей розвивається спостережливість, увага, уява, посидючість, творче мислення.
Малювати, творити, створювати незвичайні образи – це те, що під силу всім, а особливо до вподоби це дітям. Адже вони вільні у проявах себе, не мають нав’язаних суспільством канонів та норм щодо використання засобів образотворчого мистецтва.

РОЗВИТОК ДИТИНИ ЧЕРЕЗ ТВОРЧІСТЬ

Розпочинаючи з 3-х років дитина активно пізнає світ, проявляє творчі здібності, контактує зі світом, і в неї починають формуватись особистісні якості й риси характеру. У дошкільному віці у дитини виникає потреба у самовираженні, яка пов’язана з бурхливою фантазією та уявою малюка. Саме завдяки творчості дитина розвиває свої здібності й таланти, а також шукає собі заняття, яке прийдеться їй до душі, що надалі може стати її улюбленою справою.

У процесі роботи з творчими матеріалами у дітей розвивається спостережливість, увага, уява, посидючість, творче мислення, спонтанність, внутрішня свобода. Коли дитина малює, вона виражає себе, свій емоційний стан, світогляд, ставлення до навколишнього світу. Творчі заняття розвивають у дитини дисциплінованість, вона вчиться доводити розпочаті справи до кінця, бути посидючою та зосередженою.

Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Ба більше, креативна, творча людина вільна у своїх діях та думках. Вона вміє швидше орієнтуватись, бачити альтернативу у виборі, краще виходить зі складного положення.

НЕТРАДИЦІЙНЕ МАЛЮВАННЯ

Нетрадиційне малювання – це способи створення нового, оригінального творчу мистецтва, в якому все в гармонії: колір, лінія і сюжет. Це величезна можливість для дітей думати, пробувати, шукати, експериментувати, а головне – самовиражатися.

Перевага незвичайних видів малювання у тому, що вони не мають поняття «правильно/неправильно», тобто, дають можливість дитині уникнути помилок й у такий спосіб захистити себе від зауважень та критики.

Малювання нестандартними матеріалами та оригінальними техніками дозволяє дітям відчувати незабутні позитивні емоції. Образи, які виникають в уяві дитини й відтворюються на папері, здатні допомогти виявити та передати таким безпечним способом всі ті думки, почуття, бажання, які складно передати словами.

Техніки нетрадиційного малювання

Малювання за допомогою коктейльної соломинки.

На аркуші паперу (краще брати акварельний папір) потрібно капнути фарбу і використати коктейльну трубочку, щоб роздути її відповідно до бажаного результату, а далі спробувати цю ляпку перетворити, наприклад, в якусь істоту.

Малювання нитками (ниткографія).

Для створення такого малюнку знадобляться нитки, папір та гуаш. Спочатку варто скласти альбомний аркуш навпіл, потім на одній його частині довільно розмістити нитку, попередньо занурену у фарбу. Далі варто прикрити нитку білою частиною нашого аркушу і притиснути згорнутий аркуш рукою.

Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Відбитки.

Потрібно взяти будь-який предмет, вмокнути у фарбу та зробити відбиток.

Монотипія.

Спочатку треба на аркуші паперу зробити будь-які мазки, згорнути його, притиснути, розгладити й відкрити. У такий спосіб отримаєте цікавий симетричний малюнок.

Чарівний малюнок.

На папері восковим олівцем варто намалювати будь-яку картинку. Далі замалювати всю площину аркуша будь-якою однією (чи кількома) фарбами. Після цього дитина побачить зображення, яке було приховане.

Малювання крапками (пуантель).

Для роботи у цій техніці малювання учням знадобляться косметичні ватні палички, олівець та фарби (краще гуаш). Завдяки цим робочим інструментам дитина ставитиме на папері крапки, і з цих крапок вийде будь-яке зображення.

Малювання кольоровими бульбашками.

Заздалегідь треба змішати фарбу, воду та трішки шампуню чи мийного засобу. Далі покласти туди соломинку для коктейлів, подути у неї, створити бульбашки, та прикласти аркуш паперу поверх місткості, щоб бульбашка відбилась на аркуші. До цих бульбашок можна потім домалювати деталі і створювати різноманітні малюнки.

Малювання клеєм.

Спершу на аркуші білого паперу дитина олівцем має намалювати контури майбутнього малюнка (важливо, щоб лінії не часто перетиналися), далі варто взяти клей та обвести ці контури.

Грифонаж (каракулі).

Дитина має взяти олівці в обидві руки, заплющити очі, розпочати малювати, і вчитель у будь-який момент каже «стоп». Після чого дітям варто проявити творчість: спробувати розгледіти у каракулях якісь образи та домалювати їх.

Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

Малювання пластиліном.

Пластилін можна використовувати не лише для ліплення, але й для малювання. Варто розкласти на картон невеликі шматки пластиліну і, притискаючи, розтягнути його по всій поверхні.

Для того, щоб дізнатись більше про незвичайні види малювання як форма розвитку творчості у дітей переходьте за посиланням та дивіться вебінар Юлії Калініної.

Джерело.


Повернутись вверх