facebook

У МОЗ виділили протипоказання у дітей для відвідування закладів освіти

У МОЗ виділили протипоказання у дітей для відвідування закладів освіти

З приходом осені наступає період гострих респіраторних вірусних інфекцій, що пов’язано зі зниженням температури повітря, збільшенням кількості опадів. Більш сприйнятливими до вірусних інфекцій є діти дошкільного та молодшого шкільного віку, частіше хворіють на гострі респіраторні захворювання. Однак чи є легкий кашель чи нежить протипоказаннями для відвідування закладів освіти?

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що у більшості випадків легкий кашель або нежить, особливо — залишкові після перенесених хвороб, не є протипоказом для відвідування закладів освіти. Однак, якщо ці симптоми супроводжуються високою температурою, або з’явилися в розпал сезону ГРВІ, краще залишитися вдома.

Дитина має залишатися вдома, якщо в неї в наявності основні симптоми захворювання, а саме:

  • висока температура;
  • безперервний кашель;
  • в’ялість та загальна слабкість;
  • втрата або зміна нюху або смаку.

Якщо у дитини підвищена температура, з’явився висип, болі в різних частинах тіла чи ознаки інфекційних захворювань, перед поверненням до школи чи садочка її має оглянути лікар, який визначає чи можна відвідувати школу чи садок. Щоби повернутися до навчання, дитина має бути активною, мати добре самопочуття і температуру нижчу за 37,2° без прийому жарознижувальних препаратів.

Чтайте також:  Що чекає ліцеї в Україні та як хочуть вирішити питання гуртожитків при них: у МОН розповіли перші деталі

У МОЗ наголошують про необхідність проведення обов’язкової вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень. Водночас у відомстві зазначають, що вакцинація не є 100% гарантією захисту від усіх можливих захворювань, проте значно полегшує їх перебіг та запобігає ускладненням.

Варто також навчити дитину певних правил і заохочувати її дотримуватися етикету кашлю і чхання, викидати використані серветки до урни, а також правильно та ретельно мити руки.

Як інформує Американська академія педіатрії, малюки, які відвідують дошкільні навчальні заклади в перший рік хворіють набагато частіше ніж ті, які не відвідують садочок і не мають контактів з іншими дітьми, у т.ч. братами чи сестрами. Однак впродовж другого року відвідування дитячого колективу кількість захворювань на респіраторні захворювання зменшується, оскільки вплив великої кількості мікробів та вірусів формує імунітет.

Джерело.


Повернутись вверх