facebook

Ефективне використання масок звірів під час освітнього процесу в НУШ

Ефективне використання масок звірів під час освітнього процесу в НУШ

Інформує Всеосвіта.

Формат гри є одним з найкращих способів опановування будь-якого шкільного матеріалу.

Важливою умовою організації захопливих та по-справжньому якісних уроків є урізноманітнення методів і прийомів навчання. Одноманітність викликає у дітей відчуття перевантаження – не так від великої кількості завдань, як від їхньої схожості. І тут у пригоді стануть кумедні маски тварин.

Ось кілька варіантів використання масок на різних уроках за програмою Нової української школи:

29 ТИЖДЕНЬ НУШ – ТЕМА «СВІТ ТВАРИН»

На ранковому колі можна запропонувати учням «приміряти» на себе образи різних тварин та привітатись одне з одним так, як це характерно для того чи того звіра.

Також доречно пограти у гру «Знайди друга». Необхідно, щоб у кожної дитини на голові була маска; за командою вчителя діти об’єднуються у групи так, як у природі контактують тварини: наприклад, хижаки – окремо, рослиноїдні звірі – окремо тощо.

Вправа «Пофантазуй». Під час обговорення завдань на день запропонуйте учням пофантазувати, які плани можуть бути в обраної ними тваринки. Розширюйте знання учнів за допомогою так званих «проблемних» запитань: «Чи будуть схожими бажання домашньої й дикої кішки?».

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯ

Коли діти знайомляться з казками, корисно організувати читання за ролями, а щоб додати процесу театральності, можна використати маски. З часом учні залюбки долучаться до інсценування фрагментів казки, а маски на головах зможуть частково замінити слова автора, адже клас розумітиме, який персонаж перед ними знаходиться.

Вправа «Ти автор». Об’єднайте учнів у невеличкі групи й кожній запропонуйте маску одного з персонажів, про яких йшлося на уроці. Діти повинні уявити себе автором, порадитись та змінити дії лише того героя, маску якого вони отримали. Потім запросіть групи виступити.

КУРС «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ»

Вправа «Ланцюг живлення». Запропонуйте учням маски, які відповідатимуть двом ланцюгам живлення. Діти повинні стати перед класом і швиденько розташуватись у необхідному логічному порядку. Глядачі – ті, хто залишився на своєму місці, – мають проаналізувати роботу двох груп. Потім відбувається ротація: хто виступав перед класом – оцінюватиме, а інші – демонструватимуть.

Під час обговорення теми «Лісові мешканці» запропонуйте обрати маски тих тварин, які живуть у лісі. Для старших учнів умови «відбору тварин» можна ускладнити: наприклад, попросіть обрати тварин за певними вподобаннями у їжі, за проживанням у різних зонах країни, материках тощо.

Чтайте також:  ШОК! Діти не розуміють 40% від почутого на уроках

Під час роботи над навчальним проєктом «Життя тварин взимку» організуйте вправу «Монолог тварини». Учень одягає маску та розмірковує про те, що може відчувати певна тварина взимку, або уявляє, як людина може допомогти їй пережити холодну пору року

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Гра «Крокодил». Діти полюбляють «перевтілюватися» та імітувати рухи різних тварин. Запропонуйте учню без слів пояснити однокласникам, яку тварину він обрав. Якщо дитина впоралась із завданням, вона одягає маску і сідає, а її місце займає той, хто відгадав.

МАТЕМАТИКА

На уроках математики у 1-2 класах діти краще розуміють матеріал, коли він демонструється на практиці або коли його можна відчути на дотик (наприклад, вчитель пояснює математичні приклади з яблуками й дозволяє їх перебирати).

Під час закріплення знань запропонуйте дітям обрати собі маски тварин. Вигадайте історію з числами та голосно проговорюйте її, а учні нехай самостійно рахують. Наприклад: «Одного літнього ранку вийшла на прогулянку лисичка, через декілька хвилин до неї приєднався ведмідь. Дорогою звірі зустріли зайчика й оленя. Скільки всього тварин зібралось? Правильно, їх вже четверо. Подорожуючи лісом, компанія зустріла ще декількох друзів…» тощо. У такий спосіб тему множення та ділення й основні принципи рахунку можна опанувати легко та цікаво.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО ТА ДИЗАЙН І ТЕХНОЛОГІЇ

На творчих заняттях маски можуть слугувати прекрасним наочним матеріалом. Дитина бачить та розуміє співвідношення та розміри вух, очей, носа. Також маска може слугувати шаблоном: діти її обводять, розфарбовують, а потім використовують за власним бажанням.

Джерело.


Повернутись вверх