facebook

“Дистанційка” чи вакцинація: чому українські вчителі ігнорують щеплення від COVID

“Дистанційка” чи вакцинація: чому українські вчителі ігнорують щеплення від COVID

Для того, щоб школи працювали у звичному режимі у разі переходу до “жовтої” й “помаранчевої” зони, потрібно вакцинувати 80% вчителів.

Із першого вересня 14 800 шкіл мають розпочати роботу в звичному режимі. У разі погіршення епідеміологічної ситуації і переходу до “червоної” зони школи працюватимуть дистанційно. Однак, “жовта” й “помаранчева” зони дозволять працювати тим школам, де щеплено 80 відсотків колективу. Зараз таких навчальних закладів — одиниці. Загалом пройшли імунізацію лише 42 проценти українських педагогів.

Чи може вплинути перспектива дистанційної роботи на рішення вакцинуватись, йдеться 18 серпня у сюжеті ТСН.19:30.

Нарада у сільській школі — усі без масок і сидять в притул один до одного.

Колектив налічує 86 працівників. 34 вакцинувалися. Директорка школи сама щепилася, а на підлеглих вплинути не може. Тільки констатує причини — хтось боїться ускладнень після вакцинації, комусь не дозволяє церква.

“Дехто з релігійної точки зору не хоче вакцинуватися. Кажуть, що це чіпування”, — зазначає директорка.

Це село Княгининок на Волині. Регіон — абсолютний аутсайдер з вакцинації вчителів. Щеплено не більше 20%. І навіть ті, хто щепився, зробив це не для того, щоб захистити себе від коронавірусу, а щоб не було претензій на роботі.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що вакцинація добровільна. Адміністрація шкіл не може тиснути на педагогів. Однак, як саме будуть працювати вчителі у разі нової хвилі пандемії, буде на пряму залежати від кількості вакцинованих працівників у школі.

Боярський ліцей тільки підбирається до позначки у 80%. Зі 130 працівників — сотня вже щепилася двічі і ще є охочі. Першими пішли вакцинуватися ті, хто важко перехворів, каже директорка. А тоді, з кожною наступною сесією, бажаючих ставало більше.

Такий високий рівень вакцинації серед вчителів цієї школи адміністрація пов’язує з тим, що безпосередньо у навчальному закладі був організований пункт щеплення. Мобільна бригада сюди приїжджала тричі, тому доступ до вакцинації був максимально спрощеним.

У цієї школи є усі шанси зберегти живе навчання у разі погіршення епідеміологічної ситуації. Однак поки таких освітніх закладів одиниці. Бо на початок нового навчального року щеплено менше половини педагогів в країні.

Щоб щепити більше вчителів, Міністерство освіти разом з Міністерством охорони здоров’я міркують про відкриття пунктів щеплення безпосередньо у школах, аби для вчителів максимально спростити процес вакцинації.

Джерело.


Повернутись вверх