facebook

Субвенції на закупівлю шкільних ноутбуків не вистачить, аби забезпечити всіх педагогічних працівників технікою

Субвенції на закупівлю шкільних ноутбуків не вистачить, аби забезпечити всіх педагогічних працівників техніко

Інформує Всеосвіта.

До 2024 року МОН планує забезпечити гаджетами усіх вчителів.

Спеціальної субвенції в 1 млрд гривень на придбання ноутбуків для науково-педагогічних працівників недостатньо, аби забезпечити усіх вчителів комп’ютерами. Про це повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час інтерв’ю «Главкому».

Виділеної суми вистачить на близько 60 тис. ноутбуків. Наразі кошти вже направлено на місця. Закупівля ноутбуків буде здійснюватися централізовано обласними державними адміністраціями відповідно до Закону «Про публічні закупівлі», на відкритих торгах. Постачальника буде обирати організатор торгів за результатами їхнього проведення. Уже оголошено тендери на купівлю близько 22 тис. ноутбуків. Зі свого боку ми очікуємо, що впродовж серпня закупівлі розпочнуться в усіх областях, – повідомив міністр.

За словами Шкарлета наразі на двох педпрацівників придає лише один комп’ютер, проте до 2024 року МОН планує забезпечити ноутбуком кожного вчителя.

Звичайно, це усереднений показник. У нас немає жодної школи, в якій би не було комп’ютера. Раніше були програми комп’ютеризації сільських шкіл. Ця субвенція в 1 млрд грн, думаю, суттєво покращить ситуацію у селі. У бюджет наступного року також намагатимемося закласти кошти для продовження цієї програми, – наголосив очільник #МОН.

Чтайте також:  Коли почнуться і закінчаться літні канікули в українських школах

Що стосується доступу всіх шкіл України до інтернету, то Шкарлет запевнив: за оперативними даними з областей, у 22 школах взагалі немає інтернету. На його проведення уряд виділив субвенцію у 500 млн грн.

Наші колеги з Міністерства цифрової трансформації кажуть, що до кінця року інтернетом будуть покриті всі школи. Так, є питання стосовно швидкості інтернету. У школах для звичайних занять, навіть для дистанційної освіти, швидкості 30 Мб/с достатньо, але ми прагнемо, аби всюди досягти 100 Мб/с.

Також під час інтерв’ю порушили питання неготовності до дистанційного навчання дітей у небагатих родинах – там на кількох дітей, у кращому разі, є один комп’ютер.

Проблема існує, але держава не може закривати її коштом своїх джерел. Є насамперед проблема у багатодітних сім’ях, де діти різного віку, де є лише один телевізор, або комп’ютер. Аби всім дітям у такій родині не доводилось навчатися одночасно на одному комп’ютері, є методичні рекомендації, які врахували цей момент. У багатьох школах, директори яких дуже сумлінно поставилися до цього питання – вони розділили і часи навчання, і зміни навчання між старшими і молодшими. Все для того, аби не було проблем ані під час звичайного режиму навчання, ані під час дистанційного.

Чтайте також:  "Якого кольору шапка?" Тест з української літератури збентежив мережу: учні, які не читали твір, склали на відмінно

Своєю чергою МОН постійно моніторить ситуацію у регіонах, та потреби надає методичну допомогу.

Джерело.


Повернутись вверх