facebook

Недопуск невакцинованого педагогічного працівника до роботи, – освітній омбудсмен пояснив

Керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителю, який не отримав щеплення.

З 5 серпня 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 787 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236».

Згідно з постановою, у разі встановлення на території України «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівня епідемічної небезпеки, забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення у закладах освіти масових заходів за участю здобувачів освіти, якщо провакциновано менш ніж 80% працівників. Відповідно, якщо у закладі освіти буде провакциновано лише 20% працівників, він буде зобов’язаний працювати дистанційно.

Натомість служба освітнього омбудсмена розмістила інформацію про те, що недопуск невакцинованого педагогічного працівника до роботи наразі є протиправним.

Освітній омбудсмен наголосив: потрібно усвідомлювати, особливо керівникам закладів освіти, що вакцинація педагогічних працівників не є обов’язковою – як і для всіх інших громадян, вона залишається добровільною. Тому керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителю, який не отримав щеплення.

Саме тому, як посадова особа, я діятиму у межах чинного законодавства та захищатиму права педагогічних працівників, якщо директори не допускатимуть їх до роботи, – зазначив

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Сергій Горбачов додав, що як громадянин він підтримує вакцинацію і вважає, що щепитися мають не лише педагогічні працівники, а й всі громадяни загалом:

Провакцинований працівник закладу освіти не тільки сам набагато менше ризикує і краще захищений від важкого перебігу хвороби, але й захищає інших працівників та учнів. Але цей захист не буде достатньо ефективним, якщо не провакцинується достатня для створення колективного імунітету кількість працівників.

Освітній омбудсмен підкреслив, що працівник закладу освіти має усвідомлювати: вакцинуючись, він сприяє захисту права – насамперед свого і всіх учасників освітнього процесу, – на життя та здоров’я. Також керівник підвищує шанси закладу освіти на проведення освітнього процесу з нового навчального року очно, а не дистанційно.

Заклади освіти, які не занходитимуться «зеленій» епідемічній зоні і у яких 80% працівників не будуть провакциновані, повинні працювати дистанційно. А тривале дистанційне навчання може знову збільшувати освітні втрати, насамперед серед учнів початкової школи, для яких навчатися онлайн значно складніше, – акцентував освітній омбудсмен.

За його словами, наразі рівень вакцинації освітян в Україні ще не достатній.

Нагадаємо, в Івано-Франківську вчителі та вихователі відмовляються щепитися від COVID-19.

 

Джерело.


Повернутись вверх