facebook

Конфлікт поколінь: чому дорослі не розуміють дітей, а діти дорослих

Американські вчені, Хоув і Штраус, дійшли висновку, що конфлікти поколінь обумовлені не різницею у віці, а різницею цінностей.

Конфлікт старших та молодших незмінно присутній на всіх рівнях та у всіх сферах. Починаючи від побутової дрібниці (надіти шапку на вулицю), закінчуючи різними поглядами на соціальні події. Чому трапляється, що ми часто суперечимо і сваримося з дорогими та близькими нам людьми?

Американські вчені, Хоув і Штраус дійшли висновку, що конфлікти поколінь обумовлені не різницею у віці, а різницею цінностей. Якби було інакше, люди, досягаючи певного віку, набували б цінності, характерні, скажімо, для їхніх батьків. Але цього не відбувається, діти не стають точно такими ж, як їх батьки.

На сьогодні існує шість поколінь:

  • покоління переможців або GI (народилися в 1901- 1922);
  • мовчазне покоління (1923 – 1942);
  • покоління бумерів або бебі-бумери (1943 – 1963);
  • покоління Х (1963 – 1983);
  • покоління Y (1983 – 2003);
  • покоління Z (2003 – 2023.

Розглянемо особливості 3 поколінь: X, Y, Z.

Для покоління X важливими у житті є такі речі, як: самостійність, вибір, надія на себе, виживання, рівноправність тощо. Люди цього покоління важко звикають до сучасних умов світу, зазначив в ефірі шоу «Ранок з Україною» Андрій Васін, нейропсихолог:

Це люди, які не пристосувались до сучасних умов інтернету, мобільного зв’язку, інформації, вони досі живуть у локальному оточенні. Виривають їх з цього оточення діти – покоління Y. Ці люди готові гори звернути, аби пристосуватись до сучасних умов світу.

Для покоління Y важливо бути оптимістами, жити сьогоднішнім днем, чогось досягати, змінюватись, підпорядковуватись. Відома бізнес-тренерка та письменниця, Людмила Калабуха, також відносить себе до покоління Y:

Ми заручники іпотеки та кредитів, тому що ми хочемо вже жити добре і ми хочемо мати хороші машини, ходити в брендованих речах.

На відміну від попередніх двох поколінь, «зети» мають такі особливості: відданні, дотримуються правил, досвідчені споживачі, хочуть отримати освіту та знання, реалісти. Люди цього покоління дивляться у майбутнє, намагаються отримати широкий досвід в декількох сферах, націлені на результат. Вони не квапляться заводити дітей, живуть тут і зараз та здебільшого фокусуються на собі: «А який я?», «А ким я хочу бути?».

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Експерти кажуть, що до кожного покоління є свій ключик. Наприклад, до найстарших потрібно ставитись з терпінням. «Ігрики» цінують, коли їм дякують, а «зетам» важливе схвалення: «Ти молодець», «У тебе все виходить».

Нині ж підростає альфа-покоління – люди, які житимуть у віртуальному та реальному світі. Саме вони зуміють розв’язувати сучасні проблеми світу, тому завдання їхніх батьків – привчати їх до спорту, і не дати втратити зв’язок з реальністю.

Джерело.


Повернутись вверх