facebook

Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною, – освітній омбудсмен

Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною, – освітній омбудсмен

Інформує Всеосвіта.

Шкільний одяг має бути зручним, по сезону і відповідати можливостям родини.

Вимагати шкільну форму – незаконно. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій #Горбачов під час пресконференції на тему: «Пояснити 30%: як українці оцінюють освіту та вступ в умовах пандемії» в Укрінформі.

За законом про освіту будь-які рішення органів батьківського самоврядування щодо шкільної форми не є обов’язковими, тобто батьки можуть їх виконувати, якщо вони з ними погоджуються. Будь-яка вимога щодо обов’язкової шкільної форми є незаконною, – сказав Горбачов.

Зазначимо, що у 2019 році президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти».

Цей указ втратив чинність від 23 червня 2019 року. Саме цей документ встановлював обов’язковість шкільної форми для учнів закладів загальної середньої освіти.

Стаття 8 Конвенції ООН про права дитини чітко зазначає, що держави-учасниці Конвенції зобов’язуються поважати право дитини на збереження індивідуальності, не допускаючи протизаконного втручання. А якщо дитина протизаконно позбавляється частини або всіх елементів своєї індивідуальності, держави-учасниці забезпечують їй необхідну допомогу і захист для найшвидшого відновлення її індивідуальності.

Чтайте також:  Після впровадження реформи НУШ педагоги змінили методи викладання

Освітній омбудсмен також звернувся до керівників закладів освіти та закликав припинити самоуправство і вимагати від дітей одягати те, що їм не подобається.

Це вимога абсолютно незаконна за визначенням. Звісно, шкільний одяг має бути зручним, по сезону і відповідати можливостям родини. Виставляти будь-які вимоги є неправильним і незаконним, – зазначив Горбачов.

Заступниця міністра освіти та науки Любомира Мандзій додала, що вимога шкільної форми може бути в окремому закладі освіти, і рішення про це приймається спільно з батьками.

Вимоги #МОН про те, що всі діти мають ходити виключно в конкретній шкільній формі, конкретного виробника, немає точно. Батьки також є учасниками освітнього процесу. Так чи інакше, це має бути спільне рішення всіх учасників освітнього процесу закладів освіти. На рівні закладу освіти приймається рішення, – сказала Мандзій.

Зазначимо, що раніше Сергій Горбачов уже аналізував шкільну форму в різних країнах світу та вказував на досвід, який вартий уваги для України.

Джерело.


Повернутись вверх