facebook

Батьки оцінюють якість середньої освіти в Україні як «посередню»: результати дослідження

Батьки оцінюють якість середньої освіти в Україні як «посередню»: результати дослідження

Інформує Всеосвіта.

Також учасники дослідження назвали найпоширеніші проблеми під час дистанційки.

45% батьків оцінюють якість середньої освіти в Україні як «посередню», 44% – як «низьку» і «дуже низьку».

Про це свідчать результати дослідження «Пояснити 30%: Як українці оцінюють освіту та вступ в умовах пандемії», яке провели фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Перше, що ми запитали: як українці оцінюють якість середньої освіти в Україні. Загалом домінує відповідь «посередньо», це 45%, і якщо об’єднати відповіді «скоріше низька» і «дуже низька» – це буде 44%. За віковим розподілом від 18 до 29 років оцінюють якість освіти набагато позитивніше, ніж люди старшого віку, – пояснила аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» Поліна Бондаренко, під час презентації дослідження, яка відбулася в Укрінформі.

За результатами дослідження:

  • 65% батьків незадоволені переходом на дистанційну форму навчання;
  • 50% батьків вказали на те, що запровадження дистанційної освіти тією чи іншою мірою сприяло захисту їх родини від коронавірусної інфекції;
  • 56% зазначили, що негативних наслідків від дистанційної освіти було більше, ніж позитивних.

Найпоширеніші проблеми під час онлайн-навчання:

  • 72% батьків повідомили про зниження рівня успішності дітей;
  • 51% помітили брак уваги вчителів до потреб дітей під час навчання;
  • 50% заявили про формальний підхід вчителів до проведення дистанційного навчання;
  • 44% поскаржились на недостатність технічних пристроїв для участі в онлайн-уроках.
Чтайте також:  Нарахування надбавки за класне керівництво психологу - класному керівнику

Також 57% опитаних відзначали збільшення напруги в сім’ях у зв’язку із запровадженням дистанційної освіти в їх дітей (52% – чоловіки, 60% – жінки).

Крім того, Бондаренко відзначила, що лише 33% батьків учнів готові підтримати запровадження вакцинації дітей віком 12-17 років від COVID-19.
Водночас якщо за кордоном буде доведена безпечність та ефективність вакцини для цієї вікової групи, 47% батьків готові провакцинувати власну дитину. На заході України за це висловилися 52% опитаних, на півдні таких батьків всього 25%, – зазначила аналітикиня.
Додамо, що під час дослідження опитали 2003 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих території АР Крим та частини території Донецької та Луганської областей. Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (САТІ) та є репрезентативним за такими показниками як: стать, вік, макрорегіон проживання, тип населеного пункту. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з дизайн-ефектом 1,1) не перевищує 2,4%.


Повернутись вверх