facebook

Варіанти корекційно-розвиткової роботи для дітей дошкільного віку з використанням іграшкових фігурок

Варіанти корекційно-розвиткової роботи для дітей дошкільного віку з використанням іграшкових фігурок

Інформує Всеосвіта.

Гра є провідною діяльністю дитини дошкільного віку, тож всю інформацію їй найкраще доносити саме через гру та іграшки. За допомогою фігурок та вправ з ними можна розвивати математичні здібності дитини, вчити іноземну мову, розвивати дрібну моторику та багато інших речей. У вебінарі практична психологиня Юлія Калініна розгляне переваги використання ігор з фігурками для розвитку дитини та навчить застосовувати даний вид роботи у своїй практиці.

Варіанти завдань для роботи з фігурками
1. Класифікація.

За допомогою класифікації ми вчимо дитину виокремлювати певну ознаку, бачити спільне та загальне в предметах і явищах та об’єднувати їх. Класифікувати можна за розміром, формою, кольором, матеріалом, приналежністю до групи, що можна і що не можна їсти, хто літає, хто бігає, хто плаває, хто живе в будинку і хто в лісі, що буває влітку і що взимку, що росте на городі і що в лісі і так далі.

Ми беремо різні фігурки та просимо дітей об’єднати їх в певні групи: розділяємо комах і тварин, металеві предмети та скляні і так далі.

2. Фігурка та картинка.

Співвідносимо іграшку до відповідної картинки (робота з об’ємними та пласкими формами). Ця гра розвиває просторове мислення, увагу та посидючість.

3. Рахунок.
Математичні дії для дітей дошкільного віку — це, мабуть, одне з найскладніших завдань. Проте, математика є скрізь, і саме граючись, ми маємо показувати дітям, що вона може бути цікавою, веселою та приємною.

Ми можемо запропонувати дитині, наприклад, поділити всі фігурки на дві групи та попросити порахувати, скільки в одній та скільки в іншій, визначити, яких більше або ж підрахувати, скільки в цій купі є фігурок конкретних тварин.

4. Мовний розвиток.
Дошкільний вік є сензитивним періодом для розвитку мовлення, тому усі ігри ми маємо направляти на її пасивний словник та активне мовлення. Спікерка пропонує для цього кілька цікавих вправ.

— Які звуки вимовляють тварини?
Ви викладаєте перед дитиною фігурки та запитуєте, які звуки вимовляють ці тварини. Можна ускладнити цю вправу, загадуючи дітям таких тварин, звуки яких не так очевидні. Наприклад, морська зірка, павук, черепаха. Таким чином ви розвиваєте фантазію дітей.

— Фігурка і її літера
Ця вправа вже для дітей старшого дошкільного віку. Для неї ми обираємо фігурку та називаємо літеру, на яку вона починається чи закінчується.

— Хто я?
Обираємо фігурку (дитині не називаємо), та починаємо цю фігурку описувати: називаємо її ознаки, розмір, колір, якості, а дитина має здогадатись, хто це. Потім міняємось ролями — дитина описує, а ви вгадуєте.

5. 4-те зайве (узагальнення).
Вчимо дітей узагальнювати предмети за спільними ознаками та пояснювати свою думку.

Ми викладаємо фігурки та питаємо в дитини: “Хто, на твою думку, тут зайвий та чому?”. Тут важливо, щоб дитина саме пояснила свій вибір.

6. Розвиваємо пам’ять.
Пам’ять у дошкільників розвивається дуже швидко, тому, що вони ставлять багато питань та, відповідно, отримують багато відповідей і запам’ятовують їх. Проте, як ми знаємо, ця пам’ять мимовільна, а наша задача — до вступу до школи натренувати саме довільну пам’ять.

— Що під хустинкою?
Ми викладаємо перед дітьми фігурки, називаємо їх та просимо запам’ятати. Далі ми накриваємо їх хустинкою та відкриваючи знову, забираємо разом з хустинкою звідти якусь фігурку та питаємо, що саме зникло.

7. Чарівний мішечок.
Формуємо зацікавленість у пізнавальній діяльності, розвиваємо тактильні відчуття, уважність, вміння концентруватися, посидючість.

Викладаємо в мішечок кілька фігурок, і потім дитина, орієнтуючись лише на дотик, має витягнути ту фігурку, яку ви їй загадали.

8. Робота з піском.
— Сліди на піску.
Витискаємо на піску сліди різними фігурками (краще використовувати вологий пісок або кінетичний). Просимо дитину підібрати фігурку до кожного сліду.

— Археолог.
Заховуємо в пісок фігурки так, щоб було видно лише якусь невелику її частину. Далі даємо дитині пензлик та просимо її відгрібати пісок до тих пір, поки вона не зрозуміє, що за тварина там сховалась.

9. Гра з льодом.
Розвиваємо уяву, фантазію, спостережливість дитини, збільшуємо загальні знання дитини.

Можна створити кольорові кубики з льоду та сховати в кожному з них фігурку, а далі показувати дитині, як під впливом температури кубики почнуть танути та будуть з’являтись самі фігурки. Щоб пришвидшити процес можна полити лід гарячою водою або покласти в мікрохвильову піч.

10. Гра “Тінь”.
Формуємо інтерес до пізнавальної діяльності, розвиваємо моторику руки.

Ставимо якусь просту геометричну фігурку на аркуш паперу, виставляємо світло таким чином, щоб було видно тінь від неї та даємо змогу дитині обвести її по контуру. Для старших дітей можна брати вже складніші фігурки (наприклад, тварин).

Джерело.


Повернутись вверх