facebook

Замість 10-11 класів в селах України відкриють комунальні ліцеї

Замість 10-11 класів в селах України відкриють комунальні ліцеї

В українських селах і маленьких містечках з’являться комунальні ліцеї. Завдяки цьому багато дітей зможуть отримати повну середню освіту з профільним ухилом.

Нова реформа освіти позбавила можливості багатьох дітей із сіл і невеликих міст здобути повну середню освіту. Право на викладання програми 10-11 класів отримали тільки ліцеї, всі школи стали 9-вічками.

Щоб виправити цю несправедливість, Верховна Рада проголосувала за те, щоб в селах з’явилися профільні комунальні ліцеї. За прийняття проекту закону №4629-1 віддали свої голоси більшість нардепів Верховної Ради – 334 народних обранця довели свою заклопотаність освітою у віддалених селах країни.

Завдяки цьому, невеликі міста з чисельністю населення менше 50 тисяч чоловік і села зможуть відкривати комунальні ліцеї для отримання профільного середньої освіти. Для цього місцева влада повинна буде забезпечити функціонування ліцею як окремої юридичної особи, який буде працювати окремо від початкової школи і гімназії.

На базі профільного комунального ліцею повинно бути набрано не менше двох класів (в гірській місцевості – один клас), в яких навчатимуться з 10 по 12 клас мінімум по 25 учнів. Засновники ліцеїв зобов’язуються створити для учнів безпечне, цифрове та інклюзивне освітнє середовище.

Чтайте також:  Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ

Джерело.


Повернутись вверх