facebook

Не могли відрізнити радіус від діаметра: з якими завданнями не впоралися учні на ЗНО-2021

Не могли відрізнити радіус від діаметра: з якими завданнями не впоралися учні на ЗНО-2021

В Україні вже завершилося ЗНО-2021 і зараз всі активно обговорюють його результати. Адже багато школярів не впоралися з елементарними завданнями. Наприклад, лише половина учасників ЗНО з математики змогли розв’язати завдання, в якому потрібно було відрізнити радіус від діаметра кульки.

Джерело:”Дзеркало тижня”

1. З якими завданнями не впоралися учні на ЗНО з математики

2. З якими завданнями не впоралися учні на ЗНО з історії
Керівник Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко пояснив можливі причини поганих результатів ЗНО з математики та історії України.

Очільник УЦОЯО запевняє, що цьогорічний тест з математики був дуже толерантним і дитиноцентричним, підготовлений з урахуванням того, що діти майже два роки сиділи на дистанційці.

За словами Бойка, можлива причина низьких результатів тестування з математики – це два рівні тесту (стандарт і профільний).

Чимало абітурієнтів, які зареєструвалися на ЗНО з математики, до кінця не розібралися в нововведеннях: ті, кому було потрібно лише ДПА, зареєструвалися на тест профільного рівня, а він складніший,– каже експерт.

Валерій Бойко переконаний, що для виконання завдань ЗНО потрібні базові знання. На підтвердження своїх слів директор УЦОЯО навів приклади завдань з ЗНО-2021 з математики та розказав, як учасники впорались з ними.

З якими завданнями не впоралися учні на ЗНО з математики

  • Було таке завдання “Шість однакових конвертів коштують три гривні, скільки таких конвертів можна придбати за 12 гривень?”. На жаль, за словами Бойка, це завдання вирішили 88% учасників, а 12% – з ним не впоралися.
  • Така ж ситуація і з графіком роботи двигуна. Було завдання “Скільки хвилин його температура не перевищувала 50 °С”. Бойко каже, що потрібно було просто прочитати графік, але з цим впоралися тільки 80% дітей.
  • А завдання, в якому потрібно було відрізнити радіус кульки і діаметр, виконали всього 50% учасників ЗНО. Також лише 55% дітей змогли розв’язати рівняння 1-5x=0.
  • Половина учасників ЗНО-2021 з математики не змогли впоратися з завданням, де треба було порахувати гроші, які ви отримаєте за залізничний квиток.

Додамо, що поріг “склав/не склав” (він дорівнює 10 балам) з цього предмета не подолали аж 31% учасників, тобто кожен третій не здав ЗНО з математики.

Тобто половина наших дітей, коли попросять повернути за квиток гроші, будуть раді й одній гривні. Бо вони не знають, скільки їм мають повернути. Це аргумент для тих, хто каже “навіщо мені математика, де вона знадобиться”,– наголосив очільник УЦОЯО.

Валерій Бойко зазначає, що діти мають фрагментарні знання з математики. І, на його думку, тривожні результати – це проблеми не ЗНО, а системи освіти.

“Звинувачувати в усьому ЗНО – це те ж саме що звинувачувати патологоанатома, який поставив померлому діагноз – цироз печінки. Це ж не він винен, що пацієнт дійшов до життя такого”, – додав експерт.

Із завданнями сертифікаційної роботи ЗНО з математики можна ознайомитися за цим посиланням.
З якими завданнями не впоралися учні на ЗНО з історії
Подібні висновки Валерій Бойко зробив і про знання учнів з історії України. Так, поріг “склав/не склав” з цього предмета не подолали аж 17% учасників, тобто кожен п’ятий не здав ЗНО з історії.

З якими завданнями не впоралися учні:

  • Наприклад, не знали деякі діти відповіді на питання про гетьмана Сагайдачного – 20% учасників ЗНО вважають, що він створив першу друкарню на українських землях.
  • Також було завдання з цитатою Мустафи Джемілєва про псевдореферендум у Криму, про те, що на нього не пішли кримські татари, що все це було організовано ФСБ тощо. Лише 58% вибрали правильну відповідь – це референдум 2014 року. А 16% вважають, що це подія 1996 року.
  • Було завдання упізнати з-поміж різних фактів наслідки репресій – “великого терору” в Україні. Яка ще тема може бути більш топовою для українців? І роки зазначено – 1937–1938, і напис є на діаграмі, що це – кількість заарештованих. Але лише 12% учасників відповіли правильно.
  • Діти не змогли розмістити у хронологічному порядку зображення шпальт газет з визначальними для України подіями: українізація, Голодомор, проголошення незалежності Карпатської України і героїчна оборона Севастополя. Лише 11% правильно виконали завдання.

“Такі результати ЗНО з історії свідчать, що якогось загального бачення історичної картини світу в багатьох школярів немає. Їхні знання – як набір різнокольорових скелець у калейдоскопі”, – каже Бойко.

До слова, міністр освіти Сергій Шкарлет наголосив, що цього року 500 учасників ЗНО отримали 200 балів з одного з тестів (у 2020 таких дітей було 447), ще 27 учасників – отримали 200 балів з двох тестувань, а один учасник отримав 200 балів з трьох іспитів.

Ним виявився випускник київського фізико-математичного ліцею Денис Кінзерський. Він отримав на ЗНО-2021 по 200 балів одразу із 3 предметів та виявився єдиним, кому вдалося здобути настільки хороший результат.

Джерело.


Повернутись вверх