facebook

Ми хочемо якісного ЗНО: студенти відстояли свої права

Фахова комісія дискваліфікувала 4 запитання із ЗНО по праву, пороговий бал на вступ знижено.

 


Чотири запитання із ЗНО по праву офіційно дискваліфіковано. Абітурієнтам, які в №31, 36, 67, 75 ЄФВВ відповіли не правильно, зараховується як «вірно». Офіційне рішення на своїй сторінці опублікувала Юлія Гришина, голова комітету з питань вищої освіти, народна депутатка Верховної Ради України.

Резонанс при складанні ЗНО в магістратуру цього року говорить про те, що у нас є проблеми. Вони різні. Ми будемо працювати разом над цим, – написала депутатка.

Нагадаємо, у п’ятницю, 3 липня, тисячі людей, які щойно отримали дипломи бакалаврів права, стикнулися з першою несправедливістю дорослого життя — Єдиним фаховим вступним випробуванням.

Що викликало обурення студентської спільноти?

Тести, на думку сотень студентів і юристів України, не відповідають за рівнем складності рівню студента-правника.

Неправильно розрахований час на вирішення завдань.

Завдання тесту надруковані Українським центром оцінювання якості освіти з граматичними помилками.

Студенти, абітурієнти, юристи та інші активісти об’єдналися для відновлення справедливості. Так, правники створили ініціативну групу Bona Fides й відповідну спільноту в мережі фейсбук та почали діяти.

Ми хочемо, щоб нас почули та зрозуміли. Ми хочемо якісного та справедливого оцінювання наших знань та знань майбутніх вступників, — говорили абітурієнти.

Чтайте також:  Ніколи так не робіть: педагог та експерт з виховання дітей назвала 5 табу для батьків

Звернення до освітнього омбудсмена, декілька десятків прямих ефірів на різних телеканалах Українського телебачення, залучення юристів тощо — усе це надало великого розголосу ситуації із порушеннями у завданнях ЄФВВ.

Свої права студенти відстояли, і деталями з цієї теми ексклюзивно для “Всеосвіти” поділився член студентського руху Bona Fides Борис Чубін.

Наша ініціативна група студентського руху не вимагала скасування результатів ЗНО чи подібного, не писали петицій. Ми, разом з Анною Лейб, Юлією Горожанкіною, Святославом Шведом, Владиславом Кислицьким та Ярославом Таранець та активною групою абітурієнтів лобіювали зниження порогового балу «склав/не склав» по причині багатьох порушень у завданнях ЗНО. Результат чудовий, ми відстояли позицію, — зазначив Чубін.

Реалізація ініціативи далася майбутнім студентам нелегко. Щоб досягти мети, довелося витратити багато часу, сил і не опускати руки, коли на шляху виникали перешкоди.

Всеосвіта: Борисе, наскільки складним був процес боротьби за права абітурієнтів?

Борис Чубін: Безумовно було складно, адже це перший досвід боротьби не лише за свої права, але і за права багатьох студентів України. Результати на сьогодні, це плоди щоденної клопіткою працею, продуманих кроків й неочікуваної для нас підтримки суспільства.

Вс: Чи задоволені результатами?

Б.Ч.: Звісно, ми досягли того, що й мали на меті. Чесно кажучи, те, що відбулося скоріше за все є результатом «гри у піддавалки» з людьми, які взяли до уваги резонанс та його наслідки.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Вс: Як відреагувала спільнота студентів?

Б.Ч.: Вони були дуже задоволені. Не скажу, що рівень обурення знизився чи взагалі зник. Але на цей час студенти задоволені, що їх почули і думку взяли до уваги. Сподіваємося, що нашу радість поділять і наступні покоління абітурієнтів, але вже від того, що їх знання оцінюються об’єктивно і якісно.

Вс: Що побажаєте абітурієнтам 2021?

Б.Ч.: Якщо справа стосується ЄФВВ по праву, то ніколи не забувати яку професію обрали, дотримуватися професійної етики, обирати правильні методи роботи. Ніколи не боятися відстоювати свої права, навіть коли ситуація здається безвихідною.

Джерело.


Повернутись вверх