facebook

Школа без вчителів пенсійного віку: педагоги виступають проти нововведень

Продовження роботи вчителів-пенсіонерів безпосередньо залежить від вищого керівництва, переконані вчителі.

 


Вчителі Тернопільщини виступили проти контрактної форми роботи на 2020-2021 навчальний рік. З 1 липня вступила в дію вимога нового Закону «Про повну загальну середню освіту». Відтепер вчителі-пенсіонери зобов’язані підписати контракт зі школою на рік. Тобто, по завершенню контракту заклад може звільнити працівника, — пише сайт міста Тернополя.

Прикінцеве положення закону говорить про те, що за відмову підписати контракт, учителя-пенсіонера мають звільнити з посади. Це можливо, посилаючись на перший абзац пункту 9 статті 36 Кодексу законів про працю.

Своєю чергою Андрій Чернець, директор НВК «Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ” Тернопільського району говорить, що не має наміру звільняти таких вчителів наступного року. Зазначає, що продовжить контракт з учителями-пенсіонерами.

Надалі вони будуть працювати і я не маю наміру їх звільняти, – каже директор.

А от керівниця Великоглибочецької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Я. Стецька Надія Тищук побоюється, що підписавши контракт на цей рік, наступного буде звільнена, адже підписання документу в майбутньому безпосередньо залежить від особистих стосунків з вищим керівництвом.

Дуже добре, коли у директора прекрасні стосунки з головою громади, з начальником відділу освіти. А якщо це не так? Якщо я, як директорка, не догоджатиму вищому керівництву? Які після цього стосунки можуть бути? Чи підпишуть зі мною контракт через рік? — говорить директорка в сюжеті каналу “Т1”.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

Вчителів підтримує голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Людмила Макей:

Наша галузева профспілка проти нового закону і вважає це дискримінацією за віковою ознакою. Це є приниження людей поважного віку і порушення їх конституційних прав, бо конституція не пов’язує право на працю з певними віковими обмеженнями, — заявляє голова профспілки.

Головна експертка групи “Реформа освіти і науки України” Реанімаційного пакета реформ Наталія Шульга ще у квітні 2020 року роз’яснила інше:

Новий закон про середню освіту є частиною реформи “нова українська школа”, а введення контрактної форми роботи для педагогів-пенсіонерів — ознакою гнучкості, а не порушенням прав.

Педагоги пояснюють, що бояться звільнень, тому раніше вже зверталися з відповідними вимогами до МОН та Кабінету Міністрів України, але свого рішення там не скасовували.

Джерело.


Повернутись вверх