facebook

Вступники з ТОТ не забиратимуть місця абітурієнтів з контрольованих територій: Горбачов розвіяв фейки

Закон про доступ до вищої освіти для вступників з окупованих територій розширює можливості доступу до вищої освіти для тих, хто вступає звичайним шляхом – через ЗНО.

 

 

Законопроєкт № 3734, який дозволяє студентам з ТОТ вступати до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання, викликав бурхливу реакцію серед освітян. Вони розділилися на два табори: одні впевнені, що таке нововведення дозволить залучити якомога більше дітей з тимчасово окупованих територій і надати їм можливість вчитися в Україні, а інші вважають, що законопроєкт обмежує права абітурієнтів, які складають ЗНО.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці запевняє: насправді закон суттєво збільшує можливості доступу до вищої освіти для всіх абітурієнтів, зокрема для тих, хто вступає з контрольних територій через ЗНО.

Закон про доступ до вищої освіти для вступників з окупованих територій розширює можливості доступу до вищої освіти для тих, хто вступає звичайним шляхом – через ЗНО.

10 липня Президент України підписав закон, яким Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про вищу освіту» і розширила можливості для вступу і підготовки до вступу у ЗВО абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.

Наразі мережею поширюються дивні чутки, насправді – фейкові повідомлення про те, що нібито через цей законопроєкт «вступники з окупованих територій начебто забирають місця абітурієнтів з контрольованої території України».

Ці чутки цілковито не відповідають дійсності. Ба більше, насправді ситуація діаметрально протилежна: цей закон суттєво збільшив можливості доступу до вищої освіти для всіх абітурієнтів, навіть більше для тих, хто вступає до ЗВО з контрольованих територій через складання незалежного оцінювання.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ І НІКОЛИ НЕ ВИЗНАВАТИМЕ «ДОКУМЕНТИ ПРО ОСВІТУ» З ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

Одним із найрозповсюдженіших фейків є також чутки, що Україна почала приймати в абітурієнтів довідки та атестати самопроголошених республік. Це – повна нісенітниця. Україна не визнає і не буде визнавати цих документів.

Для того, щоб дитина мала можливість стати абітурієнтом, вона повинна мати український документ про освіту.

Наразі це вирішується через складання ДПА в уповноважених закладах загальної середньої освіти. Тобто достатньо звернутися до освітнього центру, а потім у закладі освіти за визначеною процедурою пройти ДПА – скласти іспит з української мови та історії України й один додатковий фаховий іспит у закладі вищої освіти.

ЯКІ ЗМІНИ ДЛЯ ВСТУПУ АБІТУРІЄНТІВ З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ВНОСИТЬ ЦЕЙ ЗАКОНОПРОЄКТ?

Одна з найважливіших змін полягає в тому, що абітурієнти з ТОТ (тимчасово окупованих територій), які й раніше, ще з 2016 року, мали можливість вступати до університетів лише з обмеженого переліку закладів вищої освіти, тепер зможуть вступати за квотами до всіх закладів вищої освіти в різних областях України. Кількість цих квот визначає МОН. Вона поки що невідома, але, оскільки вступати можна до всіх ЗВО, то кількість квотних місць, відповідно, зростає.

Друга важлива зміна – розширення території дії. Раніше це була територія АР Крим, тепер додалися тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

Раніше ж абітурієнти з ТОТ могли вступати за квотами лише до уповноважених ЗВО – тобто не до всіх, а тільки певних закладів освіти, для яких визначалася певна кількість квот абітурієнтам з тимчасово окупованих територій, щоб вступати на конкурсних засадах на бюджетні місця. Ці уповноважені заклади розташовувалися переважно у східних областях України. Якщо ж абітурієнти з ТОТ не бажали вступати в уповноважені заклади – вони складали ЗНО на загальних підставах.

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти

Абітурієнти з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у 2019 році могли вступати до 35 уповноважених закладів вищої освіти в різних регіонах України: Києві, Львові, Одесі, Миколаєві, Харкові, Херсоні, Запоріжжі та Дніпрі. Квоти для них складали близько 2700 місць.

Центри «Донбас-Україна» діяли на базі майже 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, що розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, міста Київ, Бахмут, Вінниця, Краматорськ, Костянтинівка, Сєверодонецьк, Старобільськ, Торецьк та інші.

За даними МОН, минулого року за спрощеною процедурою до закладів вищої освіти вступило 1600 абітурієнтів з Донбасу та 265 з Криму. Тобто близько 800 квот абітурієнти з ТОТ не використали: ці місця одразу віддали вступникам з контрольованої території України, які вступали на загальних підставах через ЗНО за процедурою загального зарахування.

Цього року, попри збільшення квот, не варто очікувати суттєвого зростання кількості абітурієнтів з ТОТ: на превеликий жаль, багатьом із них просто не вдалося виїхати на контрольовану територію України – окупанти їх просто не випускали через контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ). Про те, що це було зроблено спеціально, щоб не дати можливості вступникам з окупованих територій скласти українське ЗНО, свідчить те, що після завершення більшості тестів основної сесії ЗНО окупанти відкрили КПВВ.

У 2019 році кожен з уповноважених закладів вищої освіти мав квоту 20% на бюджетні місця. Цьогоріч ЗВО, які вже мають статус уповноважених, зберігають за собою цю квоту, а для всіх інших закладів пропонується менша квота, над встановленням якої зараз працює МОН.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

Це означає, що й тепер, коли кількість квот зростає, введення квот для вступників з окупованих територій у жодному разі не обмежить можливості доступу до вищої освіти для тих, хто вступає до ЗВО звичайним шляхом через ЗНО. Навпаки, кількість бюджетних місць зросте й для абітурієнтів, які вступають без квот.

МОН звернулося до Кабінету міністрів України з обґрунтованою пропозицією збільшити кількість бюджетних місць у такий спосіб, щоб вони перекрили можливі квоти й ще навіть додали додаткові можливості для вступників з контрольованої території.

Наразі точний розмір збільшення місць бюджетного замовлення поки що невідомий, але це буде суттєве збільшення, яке набагато перевищить навіть нові квоти для вступників з ТОТ.

Також Закон визначає новий механізм підготовки до вступу для майбутніх абітурієнтів, які проживають на тимчасово окупованій території. За бажанням, вони можуть проходити безплатне навчання тривалістю до одного року на спеціальних підготовчих курсах зі стипендіальним забезпеченням із подальшим вступом до закладів вищої освіти.

Це означає, що абітурієнт має приїхати на територію, підконтрольну Україні, рік навчатися тут на підготовчих курсах, отримувати стипендію, а потім складати іспити та вступати до ЗВО: як за звичайною процедурою через ЗНО, так і за спеціальною для вступників з ТОТ. Поки залишається актуальним питання джерела фінансування курсів, адже розпочатися вони мають вже цього року. Наразі МОН працює над розробкою положення про підготовчі курси, щоб прояснити питання, які залишаються незрозумілими.

Джерело.


Повернутись вверх