facebook

У Раді розповіли, як формуватимуть мережу ліцеїв

У Раді розповіли, як формуватимуть мережу ліцеїв

Інформує Всеосвіта.

Громадам в Україні планують дозволити бути засновниками ліцеїв.

Засновником профільного ліцею зможе стати будь-яка громада. Відповідний законопроєкт № 4629-1 Комітет з питань освіти та науки на своєму засіданні рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні.

Наразі створювати ліцеї може лише обласна або міська рада в населених пунктах, де мешкає понад 50 тисяч осіб. Про це розповів автор документу, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин.

Це чесно стосовно громад, це про довіру до них і відповідає процесу децентралізації, – зауважив нардеп.

У законопроєкті враховані особливості розселення і демографії. Чинні норми про освіту передбачали мінімум 4 класи на паралелі в ліцеї. Але, за словами нардепа, це б обмежувало можливості громад в негусто населених областях.

Там би ми не змогли заснувати нормальну мережу ліцеїв і змушені були б робити пансіони при школі, а це нерівні умови: діти з міста їхали б додому, а діти в сільській місцевості вимушені цілий тиждень бути в пансіоні. Саме тому зменшено мінімальну кількість паралельних класів до 2 і 3 профілів, – зазначив Колебошин.

Окрім того, тепер у складі ліцею буде можливість існування не лише 5-12 класів, але й початкової ланки 1-4 класів. Без цієї норми багато громад мали б проблеми з розділенням ланок. Адже з освітньої точки зору краще відокремити старшу профільну школу, але це має вирішувати громада.

Чтайте також:  "Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка". Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку

Саме тому в законі Кабміну надають доручення закладати кошти в бюджетах найближчих років на формування відокремленої мережі. Громада, яка спроможна побудувати ліцей або розділити навчальні процеси, отримуватиме кошти від держави.

Ще одна норма – дошкільним закладам освіти дозволять бути структурними підрозділами початкової школи та гімназії. Але передбачається обов’язкове розміщення дітей в окремій будівлі або за окремими входами, щоб потоки дітей не перетиналися.

Джерело.


Повернутись вверх