facebook

Дозвіл на навчання дітей з ООП та інвалідністю у спецшколах без проходження комісії: зміни у законодавстві

За словами голови ТСК з розслідування прав дитини Павла Сушка, у такий спосіб життя дітей стане ще більш безбар’єрним в Україні.

 


Міністерство соціальної політики скасує проходження комісії для отримання дозволу на навчання дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю у спеціальних школах. Йдеться про скасування постанови № 586.

Про це розповів голова ТСК з розслідування прав дитини, заступник керівника фракції «Слуга народу» Павло Сушко.

Зі скасуванням постанови, про що нас вже повідомила міністерка соцполітики Марина Лазебна, для отримання дозволу на навчання такої категорії дітей батькам не потрібно проходити комісію і чекати її дозволу. Потрібно лише звернутися до інклюзивно-ресурсного центру, де фахівці оглянуть дитину і нададуть дозвіл на навчання у спецшколі. У такий спосіб життя дітей стане ще більш безбар’єрним в Україні, – зазначив Сушко.

Наразі батьки таких дітей повинні після проходження ІРЦ ще раз проходити комісію, куди входили чиновники, і були випадки відмови у зарахуванні на навчання з можливістю цілодобового перебування до спеціальних та спеціалізованих шкіл без вагомої причини.

Ми рік боролися проти цієї постанови й досягли порозуміння з Міністерством соцполітики. Нова постанова зобов’яже чиновників ходити та перевіряти, куди і які діти потрапили, чи немає часом якихось зловживань. Натомість батькам не потрібно буде ходити на комісії й доводити, що їхні діти мають особливі освітні потреби, адже це принизливо. Кожна дитина в Україні має право на доступне та комфортне навчання, – наголосив Павло Сушко.

Чтайте також:  Міністерство освіти і науки України визначило категорії вчителів, які можуть пройти сертифікацію педагогічних працівників у 2024 році

Джерело.


Повернутись вверх