facebook

У школах вилучили 3 тонни небезпечних харчів: результати ревізії Держпродспоживслужби за пів року

Серед найчастіших порушень у закладах освіти – недотримання гігієни виробництва, вимог зберігання і транспортування продуктів.

 

За останні шість місяців Держпродспоживслужба провела 1445 перевірок безпечності шкільного харчування. У результаті було вилучено понад 3000 кг небезпечних харчових продуктів, що втричі більше ніж за аналогічний минулий період. Про це розповіла Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, підсумовуючи роботу нової команди за пів року.

2021 рік є роком реформи шкільного харчування. З 1 січня діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який зокрема змінює підходи до організації харчування. Питання забезпечення якісним харчуванням дітей винесено у пріоритет.

Зміни у шкільному харчуванні є довгоочікуваними. Реформи, які впроваджуються сьогодні, відповідають кращим європейським та світовим практикам. Роль Держпродспоживслужби у впровадженні цих змін дуже важлива, адже безпечність шкільного харчування безпосередньо пов’язана зі здоров’ям наших дітей, – наголосила Владислава Магалецька.

Також Держпродспоживслужба протягом шести місяців виконала 2947 лабораторних досліджень та склала 424 обов’язкових приписи. Серед найчастіших порушень – недотримання гігієни виробництва, вимог зберігання і транспортування продуктів.

Держпродспоживслужба активно здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Чтайте також:  Підручники ніхто не здає: коли в Україні у 2024 році починаються та закачуються літні канікули

Наразі в Україні оновили норми харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Завершився перший етап реформування шкільного харчування.

Так, усі шкільні заклади з 1 вересня 2021 року зобов’язані:

Зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі.

Збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі.

Зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г.

Збільшити кількість м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей.

Збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Джерело.


Повернутись вверх