facebook

“Больові точки” української освіти: 7 кроків до покращення реформи від освітнього експерта

Володимир Співаковський назвав проблеми української освіти та назвав способи, як її покращити.

 


Нині чимало батьків й учителів схвильовані інформацією, що 1 вересня може розпочатися дистанційно. Якщо це станеться, то як підготуватися до онлайн-навчання? Можливо, діти зможуть відвідувати школу, але як вони будуть дотримуватися соціальної дистанції в спортзалі, їдальні? Хто відповідатиме за те, що дитина захворіла? Ці та інші питання турбують й Володимира Співаковського, президента міжнародної корпорації “Гранд” та освітнього експерта:

Усі батьки схвильовані та в напрузі. Звідусіль йде різна і суперечлива інформація про те, як діти будуть навчатися 1 вересня. Чи підуть до школи, чи навчатимуться онлайн, чи це буде змішаний формат, чи навчатимуться у різні зміни – хто зранку, а хто ввечері.

Експерт зазначив, якщо діти перебуватимуть у школі, то в який спосіб вони дотримуватимуться соціальної дистанції, як забезпечити 1,5 метра в класах, де і так по 30-40 дітей? Хто буде відповідальний за те, що дитина захворіла?

Я навіть уявляю курйозні випадки, коли вчитель не зможе розрізняти дітей в однакових медичних масках. І найголовніше – якщо буде перехід на онлайн-навчання, то хто і як готовий до цього у школі, і що робити з якістю дистанційної освіти?

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

І взагалі, як повинна виглядати справжня онлайн-освіта, щоб батьки, діти, вчителі були задоволені? – підкреслив експерт.

Відповіді на ці запитання та інші “больові точки” освіти Володимир Співаковський обговорив під час онлайн-марафону “Будокан synergy 2020”. Тривалий період часу експерт вивчав питання, що означає освітня реформа у всьому світі. Шукаючи відповіді на свої запитання, пан Співаковський знайшов 7 базових постулатів або кроків, як досягти успіху в освітній системі.

І, насамперед, потрібно дати відповідь на такі запитання. Перше – навіщо вчитися:

Наприклад, вчитися потрібно, щоб потім влаштуватися на роботу, вступити в університет, бо батьки так захотіли, бо “я розумний/на і хочу все знати”, “хочу багато заробляти” тощо. У людей різні уявлення, навіщо їм освіта, – зазначив експерт.

Після цього виникають наступні два запитання – що вивчати і як цього навчати?

У мене є така формула: “Більше знань – за меншу кількість часу”. Чи можна так? Звісно, що можна. Одна справа, коли вчитель пише на дошці 15 хв формулу алгебри, а інша, коли ти знаходиш цю формулу в інтернеті й тобі ще демонструють графіки й таблиці.

Четверте запитання – хто має навчати? Більшість вважає, що необхідно перенавчати вчителів. Але Володимир Співаковський каже, що в цьому немає потреби. Педагогів потрібно оснастити інструментами, аби вони могли якісно викладати:

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Не повинен кожен учитель самостійно розробляти книжки та придумувати технології. Ви коли-небудь бачили, щоб лікар самостійно виготовляв ліки або медичні інструменти та оснащував свою лікарню? Йому дають ліки, протоколи, інструкції, кабінети, й він лікує. Так і має бути. Одні виготовляють ліки, інші – інструменти та обладнання. Так само і вчитель має навчати, але йому потрібно надати всі інструменти. Забезпечити контентом, технологіями, щоб він доносив до учня, навіщо йому потрібна освіта.

Після цього виникає п’яте запитання – де цього навчати? На думку експерта, навчати можна будь-де: у школі чи в іншому місці, або онлайн.

Шосте запитання, яке всіх цікавить – скільки це має коштувати й хто має за це заплатити? Володимир Співаковський зазначив, що насправді реформа освіти може бути недорогою та успішною:

Це можна порахувати, якщо ми розуміємо, як зібрати контент знань, які мають бути технології. Коли будуть всі інгредієнти, тільки тоді можна скласти кошторис витрат. Я вас запевняю, ціна невисока. Як бізнесмен, я вже її порахував. Будь-яка реформа може бути недорогою, швидкою, комфортною та успішною. Не обов’язково за це мають платити батьки чи бюджет. Є певні точки фінансування, які можуть розв’язати цю нескладну задачу.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

І останнє запитання – що ми отримаємо в результаті? Навіщо це все?

У підсумку реформа освіти була б цілісною, системною, замкнутою і дуже успішною, вважає Володимир Співаковський:

Я зараз займаюсь реформою освіти у декількох країнах світу, і я запевняю, що це можна організувати швидко, легко, успішно й під ключ. Головне – правильно організувати алгоритм, про який я сказав, і апробувати його за допомогою пілотних проєктів. Тоді система освіти трансформується й полетить швидко уперед.

Джерело.


Повернутись вверх