facebook

Як організувати інклюзивний клас у школі: поради директорам від МОН

Заклад освіти повинен забезпечити адаптацію освітнього середовища та навчальних матеріалів, а також долучити до роботи інклюзивного класу асистента вчителя.

 


Якщо до закладу загальної середньої освіти надходить звернення батьків дитини з особливими освітніми потребами, інклюзивний клас утворюється в обов’язковому порядку. Школа повинна забезпечити адаптацію освітнього середовища та навчальних матеріалів, а також долучити до роботи інклюзивного класу асистента вчителя.

Які кроки необхідно зробити директору для створення інклюзивного класу та яких фахівців залучити до роботи, пояснює Міністерство освіти і науки.

Інклюзивний клас утворюється на підставі заяви батьків та висновку інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ).

Наказом директора у школі створюється команда ППС (психолого-педагогічного супроводу).

Відповідно до Наказу МОН від 08.06.2018 року № 609 до неї входять: директор закладу чи його заступник, учителі, асистент учителя, практичний психолог, батьки, асистент дитини та всі інші особи, залучені до освітнього процесу.

Команда ППС складає ІПР (індивідуальну програму розвитку дитини), погоджує її з батьками і переглядає двічі на рік.

ІПР – це документ, що забезпечує індивідуалізацію навчання особи з особливими освітніми потребами, закріплює перелік необхідних психолого-педагогічних, корекційних потреб/послуг для розвитку дитини та розробляється групою фахівців із обов’язковим залученням батьків дитини з метою визначення конкретних навчальних стратегій та підходів до навчання.

Чтайте також:  Кількість вчительських ставок з 2021 до 2023 року скоротилася на 8%: результати дослідження

Команда ППС визначає способи адаптації освітнього середовища, навчальних матеріалів та розробляє індивідуальний освітній план (за потреби).

В інклюзивному класі вводиться посада асистента вчителя.

Відповідно до ІПР, до роботи у школі долучають фахівців для проведення додаткових занять на основі цивільно-правових договорів коштом субвенції.

Субвенція на підтримку осіб з ООП затверджена Постановою КМУ від 14 лютого 2017 року № 88.

Відповідно до ІПР, до роботи долучають асистента дитини, у ролі якого можуть виступати батьки або інші уповноважені ними особи чи соціальні робітники.

Джерело.


Повернутись вверх