facebook

Що впливає на збільшення кількості злочинів проти дітей в Україні: пояснення Офісу генерального прокурора

Що впливає на збільшення кількості злочинів проти дітей в Україні: пояснення Офісу генерального прокурора

За минулий рік кожна десята дитина в країні ставала жертвою злочину, зазначив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Інформує Всеосвіта.

Кількість випадків психічного і фізичного насильства щодо неповнолітніх за останні роки залишається на досить високому рівні і це лише офіційна статистика, не говорячи про те, що ще більше таких злочинів приховуються в сім’ях і не виносяться на публіку. Зростає в Україні й кількість самогубств серед підлітків. Як влада країни планує розв’язати таку проблему дізналось українське інформаційне агентство РБК-Україна.

У зв’язку з великою кількістю злочинів проти дітей та підлітків, в Офісі генпрокурора і Міністерстві внутрішніх справ створили спеціальні підрозділи, які розслідують такі справи. Наразі повідомляється, що тільки в січні-березні кількість дітей-жертв зросла на 14%, тобто до 1,5 тисячі осіб. При цьому жертв тяжких (зґвалтування, сексуальне насильство) та особливо тяжких злочинів (вбивства) серед дітей стало більше майже на 32%.

Профільний заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов зазначив, що в цілому за 2020 рік, кожна 10 дитина в країні стала жертвою злочину.

За минулий рік неповнолітні вчинили 123 самогубства або їх спроби. Втім, тільки за три місяці 2021 року, за даними ОГП, зафіксовано вже 101 такий випадок. Тобто перший квартал 2020-го вже майже «наздогнав» показники 2020 року.

Причинами таких даних можуть бути:

Карантинне насильство

Гюндуз Мамедов наголошує, що хоч офіційної статистики вчинення злочинів в умовах дії карантинних обмежень немає, але помітно, що з початком їх введення кількість такої категорії злочинів істотно зростає:

Збільшення кількості таких випадків пов’язане з економічною ситуацією в країні. Крім того, через локдауни діти змушені більше часу проводити вдома і відповідно, вони частіше користуються гаджетами з виходом в Інтернет і можуть стати потенційними жертвами кіберзлочинців

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Домашнє насильство

Левова частка злочинів проти дітей припадає на найближче оточення дитини. В силу свого віку, фізичного розвитку, психоемоційного стану дитина іноді й не розуміє, що з нею поводяться протизаконно. Іноді діти сприймають насильство як певну форму покарання.

Заступник генпрокурора зазначає, що враховуючи усі ці фактори, правоохоронці не можуть до кінця оцінити масштаб проблеми.

Адвокатка Тетяна Гнатюк, яка спеціалізується на захисті жертв домашнього насильства, назвала ще одну причину. За її даними, за час карантину істотно зросла кількість розлучень. Практично кожне з них супроводжується з’ясуванням стосунків, а це своєю чергою, призводить до психологічного, а іноді й до фізичного насильства над дитиною.

У такій ситуації діти стають не тільки свідками конфліктів між дорослими, а й потерпілими від них, – додала Тетяна Гнатюк.

Самогубства серед підлітків

Що стосується зростання самогубств серед підлітків, то однією з причин цього сплеску Гюндуз Мамедов також називає карантин. Він вважає, що водночас, зв’язок між зростанням суїцидів і пандемією простежується і в інших країнах. Серед інших причин, що спонукають підлітків на «останній крок»: нерозділене кохання і брак уваги з боку батьків.

Заступник генпрокурора підкреслює, що на таку тенденцію також вплинула ситуація конфлікту на Донбасі, адже саме через неї багато українських дітей змушені були покинути рідні місця або позбулися батьків і друзів.

Наразі правоохоронці вивчають вплив соціальних мереж, онлайн каналів з негативним контентом на цю проблему. Вже зараз можна говорити, що ця причина у меншості випадків була основною мотивацією для підлітків при спробі суїциду, – додав Мамедов.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Загроза онлайн

За останні місяці, поліція заявила про викриття відразу декількох «груп смерті» у популярних соціальних мережах.

Так, на початку березня правоохоронці виявили телеграм-канал, який створила 15-річна мешканка Кривого Рогу. У чаті каналу спочатку спілкувалися близько 500 учасників, адміністратор давала їм завдання наносити собі травми і надсилати фото, як знак підтвердження. Оперативники заблокували канал 3 березня, отримавши інформацію, що наступного дня адміністратор планувала покінчити життя самогубством.

Схожий злочин розкрили в середині квітня силовики із Запоріжжя. Учениця 11-го класу однієї з районних шкіл створила в месенджері «групу смерті», до складу якої входили 28 учасників. Називаючи себе куратором, вона підбурювала їх наносити собі тілесні ушкодження або здійснювати самогубства.

Сексуальне насильство

Сексуальне насильство є ще однією проблемою, яка переслідує українських дітей в Інтернеті. Радник міністра цифрової трансформації Анастасія #Дьякова навела результати дослідження, згідно з якими кожен четвертий з опитаних дітей потрапляв хоча б в одну з ситуацій сексуального насильства або експлуатації за останній рік. Ба більше, близько 40 дітей зустрічалися з незнайомцями з інтернету наживо та показували себе оголеним на їхню вимогу.

Для розв’язання цієї проблеми, пів року тому, на початку осені 2020 року, уряд запустив консультаційну лінію – 1545, якою можна користуватися цілодобово, і все це безкоштовно й анонімно.

Також для захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті з’явився чат-бот. Виявилося, що на цю тему з роботизованою машиною їм легше спілкуватися, ніж з родичами або правоохоронцями.

Чат-бот працює на сайті https://vse.ee/yve і у відповідному телеграм-каналі. Там неповнолітній може абсолютно анонімно отримати інструкцію, що робити й куди звертатися, якщо його шантажують в мережі або вимагають контент сексуального характеру.

Як розв’язати питання зі зростанням насильства?

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Поліція, своєю чергою, закликає батьків періодично перевіряти листування своїх дітей в Інтернеті, а також, в які групи в соцмережах вони вступають.

Наприкінці березня до розв’язання питання зі зростанням насильства над дітьми приєднався Офіс Президента України, де вирішили створити перший в країні Центр дитячого правосуддя.

Дитячий омбудсмен Микола #Кулеба повідомляє, що перший в Україні центр готується до запуску в держрезиденції «Конча-Заспа» під Києвом. Всього по країні планують побудувати близько 100 таких установ:

Дуже хотілося б вже через пів року запустити цей Центр, у Президента є велике бажання, щоб така модель запрацювала в нашій країні.

За словами Кулеби, кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства. При цьому в більшості випадків кримінальні справи не відкриваються або не закінчуються обвинувальним вироком.

Втім, в Офісі генпрокурора, який також підтримує цей проєкт, кажуть, що називати терміни запуску центру і орієнтовну кількість поміщених туди дітей поки що «некоректно».

Ми не можемо прогнозувати кількість жертв, а також тих, хто погодиться на поміщення в Центр. Зараз ми фокусуємося на Київській області з американською моделлю і в середньому розраховуватимемо на можливість надавати допомогу близько 200 дітям на рік, – повідомив Мамедов.

Заступник генпрокурора додав, що в цій установі постраждала дитина перебуватиме стільки часу, скільки необхідно для першочергової медичної та психологічної допомоги. Тільки після цього з неповнолітнім будуть проводити слідчі дії. Це може тривати як кілька годин, так і кілька днів.

Гюндуз Мамедов запевняє, що тенденція насправді дуже загрозлива, тому що сьогоднішня жертва може стати потенційним злочинцем. Тому влада, правоохоронці й суспільство повинні невідкладно відреагувати на зростання насильства щодо дітей.

Джерело.


Повернутись вверх