facebook

Гра як провідна діяльність на прогулянках з дітьми. Ідеї для ЗДО

Гра як провідна діяльність на прогулянках з дітьми. Ідеї для ЗДО

Інформує Всеосвіта.

Для дітей дошкільного віку гра складає основний зміст життя, виступає ведучою діяльністю, адже до неї залучаються всі сторони особистості. Дитина рухається, розмовляє, сприймає, міркує, в процесі гри активно працює уява, пам’ять, підсилюються емоційні та вольові прояви. За ствердженнями К.Д.Ушинського, в грі дитина “живе, і сліди цього життя глибше залишаються в ній, ніж сліди справжнього життя…”.

Гра по своїй суті багатофункціональна. Ігри на місцевості, тобто ігри на прогулянках, просто неба, виховують фізичні якості, розширюють кругозір, допомагають розвивати допитливість дітей, тренують пам’ять, увагу та логічне мислення. Тож наша задача — навчитись самостійно планувати і організовувати такі ігри на прогулянках з дітьми. У цьому нам допоможе засновниця і власниця двох дитячих садочків і альтернативної школи Вікторія Островська.

Функції гри

Гра виконує дві важливі функції:

Розвиваюча.

Гра активно впливає на розвиток психічних процесів, починаючи від найпростіших закінчуючи найскладнішими.

Компенсанторна.

Базується на тому, що гра представляється як інша реальність, що виступає головною в хаосі реального життя. Дитина ніби проживає цю гру, та це дає їй можливість розкрити певні здібності, як складно реалізувати в реальному житті.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Природотерапія

Природотерапія — це нове поняття, яке з’явилось буквально в останні десятиріччя та було викликане масштабною урбанізацією, адже дуже багато людей живуть в містах, та діти не мають доступу до об’єктів живої природи. Така відсутність у дітей контакту з природою дуже серйозно впливає на розвиток дитини. Більш того, природа є справді терапевтичною для дітей, які страждають синдромом дефіциту уваги.

Вільна гра

Спікерка радить до читання книгу професора Робіна Мура “Остання дитина в лісі”, в якій гарно відслідковується тема гри на природі. У ній автор вказує, що діти живуть почуттями, та природа є головним джерелом чуттєвого розвитку. Саме у вільній грі на природі діти самостійно активізуються та починають взаємодію. Вони перевіряють себе в контакті з оточуючим середовищем, яке постійно дає можливості альтернативного вибору для творчості.

Вільна гра не є роботою і не фокусується на результаті, оволодінні знаннями або навичками. Вона відбувається не насправді, дії не обтяжені наслідками: можна спалити пиріг, влаштувати весілля або аварію для гоночних машинок. Вільна гра дозволяє проєктувати внутрішні переживання дитини на навколишній світ.

Карл Юнг писав: “Створення чогось — заслуга не інтелекту, а інстинкту гри”.

Вікторія Островська зазначає, що діти потребують гри, яка не вкладає в них знання і навички, а вивільняє те, що знаходиться всередині. Мета гри — не втиснути дитину в формочку, а навпаки, звільнити її душу і відправити в захоплюючу подорож з можливістю досліджувати, відкривати і сміливо висловлювати себе.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Досвід організації ігор просто неба у дитячому садку. Епоха птахів.

Наш успішний досвід організації гри на прогулянках має такі принципові основи:

Ідеальне природне оточення — міський парк (або ліс).

Саме тут діти мають можливість спостерігати, вільно рухатись, лазити по деревах, викопувати ями. Таким чином відбувається одночасна стимуляція і розвиток всіх органів чуття.

Наявність тем та проєктів, які безпосередньо пов’язані з тим, що відбувається у природі (певний сезон, свято).

Для цього вихователі організовують попередню роботу з дітьми на відповідні теми — читання, гра, лялькові вистави, поробки.

Надання дітям можливості обирати діяльність, тему, час та засоби гри.

Поруч знаходиться вихователь, до якого у дітей сформована надійна прихильність — довіра і симпатія, тобто, дитина відчуває себе захищеною і знає, що зможе завжди звернутися за допомогою. Розвиток починається зі стану спокою.

Організація простору для прогулянок у ЗДО. Нові тенденції.

Новим принципом дизайну екологічних шкіл та садків є організація подвір’я в еко-стилі. У багатьох країнах були засновані спеціальні програми по озелененню дворів шкіл та садочків. Для цього там висаджують максимальну кількість дерев та розбивають городи.

Деякі приклади:

Великобританія — національна програма ландшафтного навчання, здійснене перепланування третини шкіл.

Чтайте також:  Масштабна реформа дитячих садків в Україні, — у ВР прокоментували

Канада — програма “Земля, що навчає”.

США — сертифікована програма “Шкільне подвір’я”.

Окрім того, дуже популярними є дитячі майданчики в скандинавському стилі, де переважають максимально природні форми та екологічні матеріали.

Вікторія Островська радить постійно працювати над самовдосконаленням та впроваджувати в свою роботу з дітьми вільну гру на природі, адже можливості природного середовища для розвитку дитини є справді безмежними.

Джерело.


Повернутись вверх