facebook

На помилках вчаться: чим дивують шкільні підручники

На помилках вчаться: чим дивують шкільні підручники

Українські підручники, які затверджені Міносвітою, останні роки надзвичайно дивують помилками не тільки батьків, а і вчителів. Дивні, незрозумілі тексти та завдання, спотворення фактів, неперевірена інформація – все це можна зустріти на сторінках сучасної шкільної літератури.

Журналісти «20 хвилин» вже писали про ляпи у шкільних підручниках, які час від часу знаходять як школярі з батьками, так і освітяни. Однак то була лише маленька крапля у великому морі помилок. Хтось на цю тему жартує у соцмережах, мовляв, як кумедно знаходити подібне. А хтось вкрай занепокоєний такими сюрпризами, адже від цього страждає українська освіта.

Нещодавно міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголосив на тому, що найближчим часом буде розроблятись чи не ціла стратегія, як вирішити цю проблему та зробити шкільні підручники якісними. Однак як то воно буде і чи не розійдуться його слова з ділом – покаже час. А поки що пропонуємо вашій увазі чергову порцію ляпів, які ми для вас зібрали.

Книги з історії дивують

У підручнику «Всесвітня історія. Історія України» для 6 класу (інтегрований курс) переплутали на карті місцями Верхній Єгипет і Нижній Єгипет. Мабуть, автори поклались на логіку і подумали, що якщо Нижній Єгипет, то на карті він має бути позначений знизу, а якщо Верхній – значить зверху. А насправді все має бути навпаки.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Однак на цьому книги з історії не перестають дивувати. Відтак у підручнику «Всесвітня історія. Історія України» за 6-й клас пильні читачі виявили картинку, на якій розміщений водяний знак одного з сайтів стокових зображень. Ми вирішили перевірити цю інформацію особисто та коли відкрили підручник, були надзвичайно здивовані. І не тим, що все-таки дійсно там є відповідна картинка, а тим, що їх там майже два десятки. Чи не на кожній сторінці підручника розміщені картинки з водяними знаками. Загалом ми нарахували таких 17 штук.

Ще одної помилки припустились автори підручника зі всесвітньої історії за 11-й клас. У розділі «Участь України у міжнародних спортивних змаганнях» вони написали, що нинішній головний тренер збірної України Андрій Шевченко був гравцем італійського «Ювентуса», а не «Мілана». Підручник був випущений у 2019 році видавництвом «Генеза» під авторством Тетяни Ладиченко.

В українському підручнику зобразили військових Росії

У підручнику «Захист Вітчизни» за 10 клас автори допустили помилку. Вони проілюстрували інформацію про Збройні сили України знімком із російськими військовими. На зображенні видно, що військові в російському екіпіруванні та тримають у руках відповідну зброю. Як повідомили в МОН, раніше цей підручник пройшов конкурсний відбір і його надрукували накладом 157 944 примірники у 2018 році. У відповідь на суспільне обурення у МОН доручили провести розслідування і з’ясувати, як це могло статися.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Зі свого боку автори зазначили, що до 10 грудня 2020 року жодних зауважень до них не надходило. А зазначена світлина використана, щоб проілюструвати зразки сучасного армійського екіпірування. Вони пояснили, що екіпірування тільки починало масово надходити до ЗСУ, зокрема, і за допомогою волонтерів. Розглядувана світлина не містить жодних розпізнавальних знаків жодної армії світу, тому автори вважали за доцільне використати цю світлину, щоб продемонструвати напрями розвитку екіпірування бійців ЗСУ.

«Скоротили» число днів у році 

У підручнику з географії для одинадцятикласників виявили прикру помилку: замість 365 днів у році зазначено 356. Так, у розділі «Географічні наслідки рухів Землі в космосі» в таблиці вказується орбітальний рух: «356 діб 6 годин», тоді як коректне значення – 365. Крім цього ляпу, у підручнику виявили помилки, пов’язані з дизайном і версткою, мірами довжини.

Як зазначив один з авторів книги, всі тексти вичитуються, але на етапі підготовки до друку підручники скорочуються і редагуються, тому фізично перевірити кожну букву і цифру не виходить.

У підручнику для 1-го класу популяризують цирк з тваринами

В українському підручнику для учнів 1 класу побачили популяризацію цирку з тваринами, що викликало обурення зоозахисників. Про це йдеться у повідомленні громадської організації UAnimals на сторінці у фейсбуку.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Зоозахисники поскаржились на черговий випадок «пропаганди негуманного ставлення до тварин» та поцікавились, коли підручники будуть проходити наукову експертизу на подібні речі. Також вони наголосили, що це може прищепити дітям хибне сприйняття світу, де людина має домінувати над твариною, а сильний підкорювати слабкого.

«Поки одні намагаються будувати в Україні гуманне суспільство, інші переконують дітей у тому, що експлуатація тварин – це норма. Нагадуємо, що цирк із тваринами руйнує не лише життя тварин, а й психіку дітей. Такий цирк може прищепити дітям хибне сприйняття світу, де людина має домінувати над твариною, а сильний підкорювати слабкого.

Оскільки діти буквально сприймають світ і практично не здатні до самостійної критичної оцінки приблизно до 9 років, взаємодію дресувальників і тварин у цирку вони сприймають за правильну, очікувану й позитивну форму поведінки. У майбутньому дитина вважатиме, що в подібній ситуації, коли вона буде в ролі головного, має поводитись так само.

Міністерство освіти і науки України, коли шкільні підручники нарешті будуть проходити бодай якусь експертизу на науковий характер, академічну доброчесність, відсутність дискримінаційних висловлювань, а також відсутність пропаганди негуманного ставлення до тварин? Ми живемо у 21 сторіччі, й подібним речам не місце у нашому суспільстві та культурі, особливо ж у підручниках наших дітей», – зазначають зоозахисники.

Джерело.


Повернутись вверх