facebook

Чи правомірно з педагогічними працівниками укладати строкові трудові договори?

Чи правомірно з педагогічними працівниками укладати строкові трудові договори?

Керуючись ч. 1 ст. 57-1 Закону України «Про освіту» працівникам закладів освіти на час особливого періоду гарантується ‼️‼️‼️ЗБЕРЕЖЕННЯ МІСЦЯ РОБОТИ, середнього заробітку.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Кодексу законів про працю України строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Ураховуючи вимоги статті 23 КЗпП України, прийняти працівника за строковим трудовим договором можна у таких випадках:

✔ якщо робота за своїм характером є такою, що не виконується постійно;

✔ якщо у зв’язку з конкретними умовами виконання роботи трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк. Загалом робота має постійний характер, але у зв’язку з певними умовами, виникає необхідність в укладенні строкового трудового договору

✔ у випадку зацікавленості самого працівника в укладені строкового.

Роз’яснення понять «характер наступної роботи», «умови її виконання» міститься в листі Міністерства праці та соціальної політики України від 3.02.2003р. № 06/2-4/13.

Характер майбутньої роботи в цьому випадку означає, що робота не може бути постійною, а є такою, що виконується протягом певного строку ( сезонні роботи тощо).

Відповідно до роз’яснень, викладених у п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року N 9 «Про практику розгляду трудових спорів» трудовий договір на визначений строк згідно з ч. 2 ст. 23 КЗпП укладається лише у разі, коли трудові відносини на невизначений строк не може бути встановлено з урахуванням характеру роботи або умов її виконання, або інтересів працівника (наприклад, його бажання), або в інших випадках, передбачених законодавчими актами, укладення трудового договору на визначений строк при відсутності зазначених умов є підставою для визнання його ‼️‼️‼️НЕДІЙСНИМ У ЧАСТИНІ ВИЗНАЧЕННЯ СТРОКУ.

Законодавство чітко визначає перелік осіб (педагогічних працівників), із якими укладається строковий договір (контракт):

✅керівники закладів освіти (стаття 25 Закону України “Про освіту” засновник закладу освіти або уповноважений ним орган (особа): укладає строковий трудовий договір (контракт) з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти);

✅ керівники закладів вищої освіти, завідувачі кафедр (Закон України “Про вищу освіту”);

✅ наукові та науково-педагогічні працівники (ст. 1 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”).

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної ‼️ВІДСУТНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавець можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період ‼️ЗАМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА.

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Закон України «Про освіту» гарантує працівникам закладів освіти на час особливого стану збереження місця роботи, середнього заробітку.

2. Строковий трудовий договір укладається у випадку неможливості встановити трудові відносини на визначений строк (наприклад, на час перебування працівника у відпустці на час дії воєнного стану).

3. Характер роботи виконуваної педагогічними працівниками є постійним, а не сезонним.

4. Педагогічні працівники в установах та закладах освіти здійснюють свої професійні обов’язки на постійній основні, умови їх роботи носять довготривалий характер, оскільки пов’язані із здійсненням безперервного навчально-виховного процесу в школах, дошкільних навчальних закладах, і не містять передумов вважати такий процес обмеженим у часі для переведення їх на контракт або строковий трудовий договір.

5.  Постановою Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року N 9 роз’яснено – трудовий договір укладається на визначений строк,  коли трудові відносини не може бути встановлено з урахуванням характеру роботи або умов її виконання, або інтересів працівника (наприклад, його бажання).

6. Законодавством чітко визначено перелік осіб (педагогічних працівників), з якими укладається строковий трудовий договір (контракт):

✅ керівники закладу загальної середньої освіти;

✅ керівники закладів вищої освіти, завідувачі кафедр;

✅ наукові та науково-педагогічні працівники.

Джерело:Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх