facebook

Знущання чи дисципліна? Українцям розповіли, чим загрожує носіння шкільної форми

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів про дослідження, які пояснюють необхідність введення або відсутності шкільної форми в учнів.

 

У школах по всьому світу давно вирують обговорення щодо необхідності шкільної форми для учнів. Хтось висловлює однозначне “проти” єдиного одягу у школярів, а хтось вважає, що це дозволяє виховати в дітях дисципліну і порядність.

Згідно з опитуванням українських школярів, багато хто вважає, що саме від строго дрес-коду необхідно відмовлятися, оскільки це обмежує свободу дітей і не дає їм самовиражатися. Деякі учні вважають, що форму необхідно повністю скасувати, а деякі готові піти на компроміс у вигляді ділового стилю, але у вільній формі.

Батьки також розійшлися в думках: деякі відзначили, що підтримують обов’язкове носіння шкільної форми, а інші стверджують, що діти повинні носити те, в чому їм комфортно. Більш того, часто їх діти стикалися з ситуаціями, коли їх карали за відсутність елемента форми або просто не пускали на заняття.
Вчені США провели не одне дослідження з цього приводу. Багато хто прийшов до висновку, що в школах, де ввели обов’язкове носіння шкільної форми, знизився рівень злочинності і агресії серед учнів. Деякі ж відзначили, що форма лише посилила небезпечну обстановку в навчальних закладах.

Чтайте також:  Українських школярів за кордоном хочуть поставити на облік: що це означає

Вчителі по всьому світу вважають, що шкільна форма допомагає учням бути нарівні і запобігти знущанням через зовнішній вигляд або економічний стан. У той же час дослідження показали, що шкільна форма лише навпаки робить акцент на бідності учня і провокує знущання з боку однолітків.
“Заможніші сім’ї купують більшу кількість форм для однієї дитини. Менш забезпечені сім’ї не можуть собі такого дозволити, а на те, щоб випрати і “полагодити” форму, потрібно багато часу. Тому найімовірніше вона буде обірваною, порваною і вицвілою”, – заявив доктор філософії Девід Л.Брансма.

Дослідження вчених з Університету штату Арізона показало, що учні шкіл, в яких введена Шкільна форма, мали більш високі показники самосприйняття, ніж учні шкіл з єдиною політикою.

Джерело.


Повернутись вверх