facebook

Як вчителю-пенсіонеру не втратити нарахування за відпустку, якщо договір укладений до червня?

Як вчителю-пенсіонеру не втратити нарахування за відпустку, якщо договір укладений до червня?

Директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян відповідає на актуальне запитання вчителів-пенсіонерів щодо нарахувань за відпустку.
Питання від педагогів було таке: «Як бути з відпустками пенсіонерів з якими укладені договори до 30.06, щоб вчителі не втратили нарахування за відпустку?»

Пані Фіданян пояснює:

“Відповідно до підпункту 2 пункту 3 розділу Х Закону України «Про повну загальну середню освіту» з педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, до 01 липня 2020 року були укладені трудові договори строком на один рік. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками можуть укладатися строкові трудові договори відповідно до абзацу третього частини другої статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту» строком від одного до трьох років.

Окрім цього, відповідно до частини 2 статті 3 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору, невикористана відпустка може, за його бажанням, надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки. Факт надання педагогічним працівникам щорічної відпустки є підставою для виплати допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати).

Чтайте також:  Які зміни чекають старшу школу в Україні: з 17 предметів залишать 12, а 45% випускників підуть до ПТУ

Керівники закладів загальної середньої освіти, як роботодавці, повинні не пізніше 30 червня 2021 року видати накази про звільнення таких працівників згідно з пунктом 2 статті 36 КЗпП України ( у зв’язку із закінченням строку трудового договору).

Таким працівникам заяву про звільнення з цієї підстави подавати не потрібно”.

Директорка зауважила, що в столичних школах кожен 5-ий вчитель – пенсійного віку.

Джерело.


Повернутись вверх