facebook

Досліди з недопалками і жеребці із самокрутками з кізяків: чим дивують шкільні підручники

Досліди з недопалками і жеребці із самокрутками з кізяків: чим дивують шкільні підручники
Епопея з ляпами у підручниках для школярів залишається предметом обурення батьків та жартів у соцмережах.

Журналісти «20 хвилин» зібрали чергову порцію курйозних текстів та завдань, які можна зустріти на сторінках шкільних підручників.

Чотирикласникам пропонують понюхати сигаретні фільтри

У підручнику «Основи здоров’я» для 4-го класу дітям пропонують понюхати недопалки та розібрати фільтр, щоб дослідити шкоду куріння. А саме – взяти сигарету з фільтром та недопалок сигарети й дослідити негативний вплив куріння, порівнявши колір та запах нового та використаного фільтра.

У батьків виникло багато питань щодо цього досліду, зокрема, де 11-річним дітям взяти сигарети та використані недопалки.

Жеребці, які курять самокрутки з лев’ячого кізяка

У підручнику авторства Олександри Савченко «Українська мова та читання» для 3-го класу в оповіданні «Білячок» можна зустріти жеребців, які курять самокрутки з лев’ячого кізяка

В оповіданні йдеться про плем’я чорних коней, які жили в Африці. У сюжеті порушена тема «білої ворони» у суспільстві. Там розповідається про життя білого лошати, яке народилось у племені чорних коней та виживало з тими, серед яких воно вирізняється. Однак всіх здивував один уривок, де жеребці «курять самокрутку з лев’ячого кізяка».

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

«Але жеребці нічого не казали, вони були саме зайняті: проводили чемпіонат табуна з димових кілець. Курили самокрутку з лев’ячого кізяка і змагалися, хто пустить більше кілець», – йдеться у тексті.

Коротка спідниця та погляд можуть спровокувати ґвалтівника

У підручнику з основ здоров’я восьмикласників запевнили, що коротка спідниця та переляканий погляд можуть спровокувати ґвалтівника напасти. Так, у розділі «Віктимна поведінка» дітей переконують, що прикраси можуть призвести до пограбування, а коротка спідниця – до зґвалтування. Крім того, школярам пояснюють, що переляканий вигляд може спровокувати насильство над вами, тому варто триматися впевненіше.

«Спровокувати злочинця можна словами або інтонацією висловлювань, жестами, діями, манерою поведінки. Інколи жертва показує свою невпевненість, переляк, страх, а злочинець у такій ситуації бачить перед собою легку здобич. Через це він відчуває себе сильним і рішучим.

Зґвалтування можуть бути спровоковані небаченою поведінкою жертв: вони розпивають алкоголь з незнайомими людьми, були кричуще одягнені, поверталися додому без супроводу в темний час доби», – йдеться у підручнику.

У мережі цей допис викликав справжній бунт. Дописувачі один за одним писали, що ці поняття давно є застарілими, а термін «віктимна поведінка» вже давно мав би бути вилучений зі шкільних підручників через його хибність та «легалізацію дій злочинців».

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Моне, який виявився не Моне

У шкільному підручнику з української мови для п’ятого класу упорядники допустили неабиякий ляп. Один з віршів проілюстрували картиною «Весняний день» та приписали її авторство французькому живописцю Клоду Моне.

Однак є тут один нюанс, у якому упорядники книги не розібралися. Повна назва картини – «Вітряний день. Клод Моне», а от її автор – талановитий український художник Олег Шупляк, але аж ніяк не відомий французький митець.
Фентезі-гра «Skyrim» у підручнику з географії Карту з фентезі-гри «Skyrim» виявили у підручнику географії 6-го класу авторства Пестушка і Уварової. Мапою з відомої комп’ютерної гри вони проілюстрували розділ «Земля на плані та карті».

Skyrim – це рольова фентезі-гра, дії якої розгортаються в провінції Скайрім на вигаданому континенті Тамріель. Відеогра розроблена Bethesda Game Studios, вийшла 11 листопада 2011 року і стала п’ятою грою в серії The Elder Scrolls.
До речі, підручник рекомендовано Міністерством освіти та видано державним коштом.
Сучасні співаки поряд з українськими поетами
У робочому зошиті з предмету «Я досліджую світ» за 2-й клас батьків обурив той факт, що поряд з поетами Тарасом Шевченком та Лесею Українкою опинилися сучасні співаки Дмитро Монатік та Надя Дорофєєва. Завдання полягає у тому, щоб діти розповіли, що знають про цих особистостей.

Однак згодом виявилось, що робочий зошит схвалений Міносвіти до використання у школах, втім, кожна школа сама вирішує, яким зошитом чи підручником користуватися під час навчання.
«Молодий» Київ
У підручнику з української мови припустились грубої помилки – там написано, що Київ заснували у XIX столітті, хоча столиця заснована у 482 році (V століття).

У Міносвіти України прокоментували ситуацію та зазначили, що підручник не відповідає типовим освітнім програмам і вимогам Нової української школи. Крім того, він понад 5 років не використовується як базовий підручник в освітньому процесі.

Чтайте також:  В селах з 2027 року закриватимуться школи — чому цей процес незворотний

«Моршинська» у підручнику з української мови

У шкільному підручнику з української мови для 3-го класу пильні батьки знайшли приховану рекламу мінеральної води «Моршинська». В одному із завдань школярам пропонують розглянути етикетку води і відповісти на кілька запитань – як називається вода, чи містить вона газ тощо.

Водночас у видавництві, що випустило підручник, нічого незвичайного в цьому не бачать і запевняють, що жодної реклами немає – просто намагалися познайомити дітей з реальними прикладами.

Джерело.


Повернутись вверх